/ БТА
Парламентът на Финландия прие днес закона, който позволява на страната да стане член на западния военен съюз НАТО, предаде Ройтерс, като се позова на официални резултати от гласуването. Това става преди Турция и Унгария да са дали одобрението си за присъединяването на северната страна.

В отговор на нахлуването на Русия в Украйна Финландия избра през май миналата година тясно военно сближаване с НАТО, като кандидатства да се присъедини към блока, вместо да разчита единствено на собствените си въоръжени сили за защита на дългата 1300 километра съвместна граница с Русия.

Приемайки учредителните договори на НАТО, Финландия може да получи преднина пред съседна Швеция, която също кандидатства за членство в алианса, но кандидатурата ѝ бе блокирана от сегашната му членка Турция.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че неговата страна е готова да приеме Финландия, но все още смята, че Швеция дава подслон на хора, които според него са членове на терористични организации.

Както Финландия, така и Швеция все още очакват одобрение на кандидатурите си също и от Унгария, в чиито парламент днес започнаха обсъжданията по ратифицирането, което може да бъде гласувано по-късно този месец.
Светослав Танчев/БТА