Финландия
Финландия / ThinkStock/Getty Images
Финландия съобщи, че отваря отново посолство в Ирак и ще изпрати посланик в Багдад след близо 30-годишно прекъсване, предаде Асошиейтед прес.

Днес ще встъпи в длъжност финландската посланичка Веса Хакинен. Тя припомни в интервю за АП, че Финландия е прекъснала дипломатическото си присъствие в Ирак след Войната в Залива през 1991 г.

Мъж с меч нахлу в училище във Финландия, има убит и ранени

Първоначално във финландското посолство ще работят четирима души. То ще бъде в сграда в Багдад, която помещава и посолството на Швеция.

Един от най-трънливите въпроси в отношенията между двете страни остава репартирането на хиляди иракчани, които остават във Финландия нелегално след отхвърлянето на молбите им за убежище. Около 20 000 иракски мигранти пристигнаха във Финландия през 2015 г.

Европейският съд за правата на човека осъди Финландия да плати компенсация на дъщерята на иракчанин с отхвърлена молба за убежище, който е бил застрелян след репатрирането си, предаде ДПА. Според базирания в Страсбург съд Финландия е нарушила правото на живот на мъжа, когато е решила да го депортира.

Мъжът работел като следовател в сферата на човешките права в иракското вътрешно министерство. Срещу него е било извършено покушение след спор с колега, който бил предполагаем член на шиитска милиция. Мъжът е бил сунит.

След това избягал във Финландия със семейството си, но финландските власти отхвърлили искането му за бежански статут с мотива, че няма доказателства за извършен опит за убийство, свързан със спор в работата.
БТА