/ istock
Филипинският министър на отбраната съобщи, че Манила иска да сключи споразумения за отбрана с Канада, Франция, Нова Зеландия и други страни.

Министърът на отбраната Гилберто Теодоро заяви пред филипинска телевизия, че се надява споразуменията да бъдат подписани през 2025г. Те ще спомогнат за по-добра оперативна съвместимост, тъй като въоръжените сили на тези държави ще могат да действат на територията на Филипините и обратно, каза Теодоро.

По-рано през този месец Филипините и Япония сключиха военен пакт, който позволява разполагането на сили на територията на другата страна на фона на все по-агресивното присъствие на Китай в региона.

Канада, Франция и Нова Зеландия подкрепиха претенциите на Филипините в рамките на тяхната изключителна икономическа зона от 200 мили (около 370 км). Китай претендира за почти цялото Южнокитайско море и отхвърля решението на

Постоянния арбитражен съд в Хага от 2016 г., според което исканията му са неоснователни съгласно международното право. Делото е заведено в съда от Филипините.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Габриела Иванова/БТА