/ istock
Филипините отхвърлят "използването на сила" за подкопаване на интересите си в оспорваното Южнокитайско море, но не желаят конфликт и са се договорили с Китай за намаляване на напрежението в оспорваната плитчина, съобщиха официални лица в петък, пише Reuters.

"Не искаме война", заяви съветникът по националната сигурност Едуардо Ано пред репортери в Манила.

Ано заяви, че се полагат усилия за деескалация на напрежението в спорния воден път, където Манила и Пекин се обвиняват взаимно в агресивно поведение с участието на техни кораби и в увреждане на морската среда.

Централно място в последните противопоставяния заема оспорваната плитчина Втори Томас, където Филипините поддържат военен кораб, обслужван от малък екипаж, който умишлено приземиха през 1999 г., за да засилят морските си претенции. Тя редовно изпраща мисия за снабдяване на разположените там войски.

Миналия месец Манила обвини китайската брегова охрана, че умишлено е таранирала военноморски кораби и е изземала оръжия, за да наруши военна мисия за снабдяване, при което сериозно е ранила филипински моряк, който е загубил пръст.

Китай претендира за почти цялото Южнокитайско море, включително плитчината Втори Томас, и отхвърля решението на Постоянния арбитражен съд в Хага от 2016 г., според което експанзивните претенции на Пекин нямат основание в международното право. Делото е заведено в съда от Филипините.

"Отхвърляме всеки опит за отричане на нашите стратегически агенции, особено чрез използване на сила, която цели да принуди и подчини националните интереси на Филипините", заяви Ано отделно на форум, посветен на осмата годишнина от решението на Хага.

Ано заяви, че пътят напред е да се подкрепи решението от 2016 г. и да се противопоставят на усилията за подкопаване на неговото значение.

"Тя не е и никога няма да бъде просто парче хартия", каза той, намеквайки за начина, по който бившият президент Родриго Дутерте описваше наградата, докато се стремеше към по-близки връзки с Пекин.

Китай твърди, че действията му в Южнокитайско море са били законни и професионални.

Ано повтори, че Филипините са "ангажирани с каузата на мира".

"Ангажирани сме да решаваме и да се справяме с трудните въпроси чрез диалог и чрез дипломация", каза той.

В петък Европейският съюз (ЕС) излезе с изявление по повод годишнината от арбитражното решение за Южнокитайско море, в което заяви, че всички страни трябва да "уважават и зачитат решението", което е "правно обвързващо".

Китай упрекна ЕС за изявлението му, като заяви, че то пренебрегва исторически и обективни факти и "грубо одобрява" това, което нарече нарушаване на суверенитета на Пекин от Филипините.

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен в изявление по повод годишнината от решението заяви, че страната му остава "дълбоко загрижена" за действията на Китай в спорните води.

"Продължаваме да призоваваме КНР (Китайската народна република) да се съобрази с арбитражното решение от 2016 г., да прекрати опасното си и дестабилизиращо поведение", заяви Блинкен.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Reuters