/ Getty Images
Филипините отхвърлиха предложенията на САЩ за подпомагане на операциите в Южнокитайско море след разразилия се конфликт с Китай заради мисиите за снабдяване на филипинските войски на оспорвана плитчина, заяви военният им началник, предаре Reuters.

През изминалата година напрежението в спорния регион прерасна в насилие, като при последния сблъсък на 17 юни филипински моряк загуби пръста си и Манила го определи като "умишлено удряне с висока скорост" от страна на китайската брегова охрана.

САЩ, които са съюзник по договора, предложиха подкрепа, но Манила предпочита да се справя сама с операциите, заяви началникът на въоръжените сили генерал Ромео Браунър пред Ройтерс късно в четвъртък.

"Да, разбира се, те предложиха помощ и ни попитаха как могат да ни помогнат по някакъв начин", каза той.

"Опитваме се да изчерпим всички възможни варианти, с които разполагаме, преди да поискаме помощ".

Манила и Вашингтон са обвързани с Договора за взаимна защита от 1951 г. (MDT) - военен пакт, който може да бъде задействан в случай на въоръжени нападения срещу филипински сили, обществени кораби или самолети в Южнокитайско море.

Конфронтациите между Филипините и Китай в най-оспорваните води в Азия зачестиха през изминалата година, тъй като Пекин предяви претенции към водния път, а Манила продължи мисиите си за доставка на стоки на войниците, живеещи на борда на ръждясал и остарял военен кораб, който е заседнал на спорна плитчина.

Някои наблюдатели, включително бившият заместник-съветник по националната сигурност на САЩ Мат Потингер, призоваха за пряка военноморска подкрепа на САЩ за мисиите за снабдяване.

Но филипинският съветник по националната сигурност Едуардо Ано заяви, че Филипините искат те да бъдат "чисто филипинска операция".

"Това е нашият легитимен национален интерес, така че не виждаме никаква причина те (САЩ) да влизат", заяви Ано пред Ройтерс.

Ано, който миналия месец е разговарял с американския си колега Джейк Съливан, за да обсъдят общите опасения от "опасните и ескалиращи действия" на Китай, заяви, че MDT е "далеч от задействане".
 
"Ние (Филипините и Китай) се съгласихме, че ще има известно намаляване на напрежението, но ще отстояваме правата си, няма да правим компромиси с националните си интереси и ще продължим да се борим и да претендираме за това, което е наше", каза Ано.

Нито един от двамата официални представители не уточни каква подкрепа са предложили САЩ.

Грег Полинг, експерт по Южнокитайско море във вашингтонския мозъчен тръст "Център за стратегически и международни изследвания", заяви пред Ройтерс, че според него САЩ са готови за военноморски ескорт за мисиите за снабдяване на заседналия кораб. Вашингтон вече е предоставил известна ограничена подкрепа, каза той.

Миналата година филипински служител заяви, че Манила се консултира с инженерния корпус на американската армия за това как най-добре да стабилизира BRP Sierra Madre, който е заседнал на оспорвания плитчината Втори Томас, каза Полинг, докато американски самолети са били заснети да осигуряват наблюдение на кораба в много случаи.

През 2016 г. Постоянният арбитражен съд в Хага постанови, че експанзивните претенции на Пекин към Южнокитайско море чрез деветте демаркационни линии нямат основание в международното право, но това не попречи на Китай, който отхвърля решението, да бъде по-настоятелен във водния път.

Пекин е разположил кораби на бреговата охрана, за да патрулират в тези райони, което разтревожи Филипините, съперничещите си претенденти от Югоизточна Азия и други държави, действащи в Южнокитайско море, включително САЩ, които са предпазливи относно нарастващата военна мощ и териториални амбиции на Китай.

Военният началник Браунър заяви, че предложението на САЩ за подкрепа, направено по време на дискусии на негово ниво, не е пряк отговор на инцидента от 17 юни, а по-скоро отражение на трайния военен съюз между двете страни.
"Това наистина се дължи на факта, че сме съюзници по договор, така че това предложение е на разположение за нас от дълго време, а не само заради инцидента", каза Браунър.

"Но все още не сме ги помолили, защото според заповедта на нашия президент трябва да разчитаме първо на себе си."

Докато Китай претендира за почти цялото Южнокитайско море - основен морски път, през който годишно преминава търговия за около 3 трилиона долара, Виетнам, Тайван, Малайзия и Бруней също претендират за части от него.
 
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Reuters