/ gettyimages
"Това не беше недоразумение или инцидент"
Гилберто Теодоро, филипинският министър на отбраната, заяви, че Манила ще продължи да изпълнява снабдителни мисии в оспорван атол в Южнокитайско море, независимо, че китайската брегова охрана умишлено ги прекрати миналата седмица.

"Това не беше недоразумение или инцидент", заяви Теодоро пред журналисти. "Ние не омаловажаваме инцидента. Това беше агресивна и незаконна употреба на сила", заяви той.

Миналия понеделник филипински моряк получи сериозни наранявания след "умишлено врязване с висока скорост" на плавателен съд на китайската брегова охрана. Тази акция целеше да наруши мисия за снабдяване на кораб във Втората плитчина на Томас, на който има филипински военен персонал.

Китайското външно министерство оспори филипинското изявление, като в четвъртък китайски говорител каза, че необходимите мерки, предприети от бреговата охрана, са били законни, професионални и безупречни.

Според китайското министерство Китай и Филипините трябва да работят заедно по въпросите на стабилността и защитата в региона и призова Манила да спре нарушенията си и заблуждаването на международната общност. 

Филипинският президент Фердинанд Маркос-младши вчера заяви, че Филипините не предизвикват войни и винаги ще се стремят да разрешават споровете си по мирен път.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Габриела Иванова/БТА