/ БТА
Американският президент Джо Байдън и китайският му колега Си Цзинпин разговаряха днес за първи път по телефона след срещата им през ноември в Калифорния, предаде Ройтерс. Целта на Байдън бе да намали напрежението между двете страни преди встъпването в длъжност на новия президент на Тайван през май, отбеляза агенцията. 

Американският лидер се очакваше да използва телефонния разговор между двамата, за да потвърди подкрепата на САЩ за политиката на Пекин за "един Китай" и да повтори колко са важни мирът и стабилността в Тайванския проток, каза анонимен високопоставен представител.

Байдън и Си се съгласиха през ноември да възстановят комуникацията си по въпроси, свързани с армията, и да си сътрудничат за спирането на производството на фентанил. Двамата не бяха разговаряли по телефона от юли 2022 година. След срещата им през ноември Байдън заяви пред репортери, че не е променил становището си, че Си е диктатор - изказване, което разгневи Китай.

Китай смята Тайван, автономен остров, в който се произвеждат демократични избори, за част от територията си и наскоро премахна от бюджета си формулировката за "мирно обединение". Тайван силно се противопоставя на китайските претенции за суверенитет и казва, че единствено жителите на острова могат да решават какво да бъде тяхното бъдеще. 

Настоящият вицепрезидент на Тайван Уилям Лай, когото Пекин счита за сепаратист, спечели през януари президентските избори и Китай увеличи натиска си срещу Тайван преди встъпването му в длъжност през май. 

Днес Си и Байдън са обсъдили още въпроси, сред които подкрепата на Китай за войната на Русия срещу Украйна, икономическите си отношения, нарушаването на човешките права в Синцзян, както и денуклеаризацията на Корейския полуостров, заяви американският представител. 

Байдън се очаква да предупреди Китай относно нарастването на напрежението в Южнокитайско море, за чиято територия Китай претендира почти напълно в разрез с международното право. 

"Президентът вероятно ще изрази безпокойството си за дестабилизиращите действия на Китай в Южнокитайско море, включително и за опасните неотдавнашни действия от страна на китайската брегова охрана срещу рутинните морски операции на Филипините", заяви длъжностното лице. 

Отношенията между САЩ и Китай, които са напрегнати, се влошиха миналата година, след като предполагаем китайски шпионски балон за наблюдение бе свален от американски изтребител.

През последните месеци имаше знаци, че отношенията между САЩ и Китай се подобряват, като и двете страни предприеха действия за възобновяване на каналите си за комуникация. Мерките бяха взети в момент, в който отношенията между двете световни суперсили бяха стигнали най-ниското си ниво от десетилетия, отбелязва Ройтерс.

Китайският министър на външните работи Ван И се срещна през януари със съветника на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан, а след това се срещна през февруари с американския държавен секретар Антъни Блинкън. Финансовата министърка Джанет Йелън се очаква да пътува до Китай този месец. 

Байдън и Си днес са разговаряли и за начините, по които да контролират конкуренцията помежду си, да избягват конфликти и да държат отворени каналите за комуникация.

"Силната конкуренция изисква засилена дипломация за управляване на напрежението, преодоляването на погрешни схващания и предотвратяването на нежелани конфликти. И този разговор е един от начините за това", каза високопоставеният американски представител.

Администрацията на Байдън наложи забрани за продажба на определени технологии на китайски компании и заяви, че причината са рискове за националната сигурност. Китай обвини Вашингтон, че "превръща в оръжия" икономическите и търговските отношения. 

Двамата лидери днес обсъждат и сфери, в които интересите на Китай и САЩ съвпадат, като например усилията за спиране на наркотрафика, рисковете и сигурността по въпроса за изкуствения интелект, възобновяването на комуникацията между армиите на двете страни, както и усилията за борба с изменението на климата, заяви представителят.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Анелия Пенкова, БТА