ФБР вече има набелязан заподозрян за убийството на полицай при щурма на Капитолия на 6 януари
ФБР вече има набелязан заподозрян за убийството на полицай при щурма на Капитолия на 6 януари / БТА
Американското Федерално бюро за разследване (FBI) е установило заподозрян за смъртта на полицай от охраната на Капитолия на 6 януари, при нападението на привърженици на тогавашния президент Доналд Тръмп, съобщи вчера в. "Ню Йорк таймс".

Изданието се позовава на показанията на двама служители от охраната на Капитолия при разследването и съобщава, че следователите са стеснили кръга около лице, което е заснето на кадри от нападението.

Президентът Байдън почете паметта на полицая, убит при щурма на Капитолия

При нахлуването на привържениците на Тръмп няколко охранители на Капитолия са били атакувани с аерозол, възпиращ мечки. Сред тях е бил и Брайън Сикник - починалият полицай.

42-годишният Сикник е бил в групата полицаи, атакувана от многократно превъзхождащо ги множество, което искаше да не допусне Конгресът да потвърди победата на Джо Байдън на президентските избори.

ФБР да разследва Twitter и Facebook за щурма на Капитолия искат конгресмени

Според "Ню Йорк таймс", в началото на разследването агенти на ФБР бързо си дали сметка, че смъртта на Сикник е резултат от вдишването дразнещо химическо вещество, като спрей срещу мишки или мечки. С такъв спрей са разполагали и служителите на реда, и нападателите.

Според един от източниците, цитиран от вестника, на видеоматериалите се вижда как предполагаемият убиец на Сикник още преди това обсъжда атака срещу полицаите със спрей за мечки.

Син на участник в щурма на Капитолия предаде баща си на ФБР

Съдебни лекари трябва да се произнесат за причината за смъртта на Сикник, тъй като токсикологичните тестове още не са готови. Това съобщи вчера полицията, която охранява Капитолия.

При нахлуването на 6 януари бяха ранени над 100 полицаи, а общо петима души загинаха.

Предстои установяване на самоличността на заподозрения за смъртта на полицай Сикник, пише "Ню Йорк таймс".

Досега над 200 души бяха арестувани заради участие в обсадата на Капитолия. Много от тях се оказаха свързани с войнствени групи като "Оут кийпърс" и "Прауд бойс", което извади наяве растящата опасност от десни екстремисти.

Източник: БТА