/ Guliver/Getty Images
Подозрителен пакет бе открит днес близо до вход на британския парламент в Лондон. Тревогата в британската столица се оказа фалшива, предаде Ройтерс, като се позова на местната полиция.
 
Проверката е установила, че няма нищо опасно в пакета. Също днес две британски висши учебни заведения бяха евакуирани заради подозрителни пакети, съобщи ДПА.
 

Първият бе открит в помещение за пощенски пратки в Университета на Глазгоу. Той бе унищожен с контролирана експлозия без да бъде отварян. По-късно всички сгради в комплекса на висшето учебно заведение бяха отворени с изключение на пощенското помещение.
 
Вторият подозрителен пакет бе открит в Университета на Есекс в град Колчестър, Източна Англия. Проверка показа, че той не е опасен, и всички сгради в комплекса бяха отново отворени.
 
Подозрителен пакет предизвика паника и в централата на банка "Роял банк ъв Скотланд" в шотландската столица Единбург. Впоследствие се оказа, че става въпрос за безобидна пратка с рекламни продукти.
 

Вчера три малки взривни устройства пристигнаха в найлонови пощенски пликове в Лондон - на Градското летище, на летище "Хийтроу" и на железопътната гара "Ватерло". Една от пратките - тази до "Хийтроу" - се възпламени за кратко, но няма пострадали хора.
 
Пакетите, получени в британската столица, изглежда са били с ирландски марки, поради което се появиха спекулации, че взривните устройства може да са били изпратени от дисиденти от Ирландската републиканска армия (ИРА).
 
Според главния национален координатор на борбата с тероризма Дийн Хейдън обаче засега не е установен изпращач и никой не е поел отговорност.
 
Разговаряме с ирландските си колеги, но за момента нищо не насочва към конкретни мотиви, изпращач или идеология, така че не мога да кажа дали пратките имат отношение към свързани със Северна Ирландия терористични групи, допълни той.
БТА