Вече и на европейската трапеза: брашнени червеи
Кюфтета или мусака от жълти брашнени червеи? Звучи неапетитно, но скоро може да стане реалност. Брашненият червей вече е официално допуснат и до трапезата на европейците. Някои говорят за "храната на бъдещето".

Тази седмица държавите членки на ЕС единодушно одобриха предложението на Европейската комисия, според което, жълтият брашнен червей става първото насекомо, което официално е допуснато до трапезата на европейците, пише Deutsche Welle.

Европейската агенция обяви червеи за безопасна храна

Европейската Агенция за безопасността на храните Efsa даде становище, че изсушените жълти брашнени червеи, тоест - ларвите на брашнения бръмбар, са безопасни като храна.

Червеи на парче и брашно от червеи

Германската Служба за защита на потребителите все пак предупреждава, че консумацията на жълти брашнени червеи „при особено чувствителни хора може да доведе до алергични реакции“. Ето защо на етикетите на съответните хранителни продукти трябва да има предупреждение за опасност от алергична реакция.

Брашненият червей вече е официално допуснат и до трапезата на европейците
iStock/Getty Images

Изсушените жълти брашнени червеи могат да се консумират „на парче“ или пък в смляно състояние като част от друга храна. Те са допустими като съставка примерно в различни макаронени изделия или бисквити, стига да не надвишават 10% от общата маса. Зелената светлина, която даде ЕС, засега облагодетелства само една френска фирма, подала заявлението за сертифициране. През следващите пет години тази фирма си гарантира правата за продажбата на жълти брашнени червеи. След изтичането на този срок в бизнеса с изсушените ларви могат да се включат и други конкуренти.

Хората дължат големия си мозък на яденето на насекоми

Вече от доста време се твърди, че насекомите могат да се окажат „храната на бъдещето“. Те съдържат голямо количество белтъчини, а жизненият им цикъл почти не обременява природата и околната среда. Преработването на насекоми в хранителната промишленост се оценява като възможност за екологично и най-вече устойчиво развитие в бранша. Брашно от насекоми в бъдеще успешно може да се използва и като съставка в храните за домашни животни. В много региони и държави по света насекомите, например скакалци и брашнени червеи, отдавна спадат към всекидневното меню на хората.

В Азия се продават на всеки ъгъл

В редица азиатски градове на всяка крачка има улични щандове, предлагащи деликатеси от насекоми. В Европа продажбата на хранителни продукти, съдържащи съставки от насекоми, по принцип не е забранена, но досега този сегмент си оставаше почти незабележим.

От Efsa съобщават, че до момента са подадени заявления за рискова оценка и сертифициране на още 14 храни, които съдържат компоненти от насекоми. Така че нищо чудно още през сегашното десетилетие някои предприемчиви любители на кулинарните рискове да включат в менюто си скакалци на скара или спагети със сос от жълти брашнени червеи. Стига да не са гнусливи, разбира се.
Deutsche Welle