/ снимка: Guliver/Getty Images
Европейската комисия обмисля мащабна данъчна реформа, която цели да прекрати ДДС-измамите в Европейския съюз. Брюксел е взел на прицел и някои от държавите членки, които предоставят специални данъчни облекчения на големи мултинационални кампании. Целта е всички дружества да плащат данъците си там, където реализират печалбите си.
 
Заради недостатъците в системата на ДДС в Европа, всяка година недобросъвестни компании избягват плащането на данъци на стойност до 150 млрд. евро. Това са средства, които вместо да отидат в държавните бюджети, често се използват за финансиране на престъпни организации и тероризъм.
 
Затова Еврокомисията предлага най-мащабната данъчна реформа за последните 25 години, свързана с премахване на данъчни облечения и избягване на плащането на ДДС. Комисарят по данъчните въпроси Пиер Московиси се надява новата система да влезе в сила още през 2020 г., съобщи БНТ.
 
Пиер Московиси - комисар по икономическите и финансови въпроси, данъчното облагане и митническия съюз: "ДДС системата има нужда от дълбока реформа, тя трябва да е много по-сериозна от обновяване единствено на фасадата. Имаме нужда от решение,което е просто, стабилно и дългосрочно. Това, което предлагаме, е да приложим принципите на единния пазар и по отношение на ДДС, трябва да премахнем вътрешните граници за ДДС".
 
Еврокомисията предлага създаването на единен портал за ДДС във всички членки на ЕС. Ще се премахнат схемите за облекчения и възстановяването на данъка при трансгранични сделки. Ако предложенията бъдат приети, в бъдеще облагането ще става в страната, където се намира крайният потребител на покупката или услугата.
 
Брюксел огласи и мерки срещу предоставянето на специални държавни данъчни облекчения за мултинационални компании. Като пример комисарят по конкуренцията Маргрете Вестегер даде Амазон, който се е радвал на специално в Люксембург.
 
Маргрете Вестегер - комисар по въпросите на конкуренцията: "Данъчните облекчения, предоставени от Люксембург са спестявали на Амазон данъци в продължение на повече от 8 години, между май 2006 и юни 2014 г. Амазон сега трябва да възстанови незаконни данъчни облекчения в размер на около 250 млн. евро".
 
Целта на данъчните реформи е всички дружества да плащат данъците си там, където реализират печалбите си, а не в страни с облекчени данъчни режими. Еврокомисията даде Ирландия на съд именно заради предоставянето на специални предимства на друга голяма компания - Епъл. Заради битката й с мултинационалните компании и опитите им да избягват данъци в Европа, комисарят по конкуренцията си спечели прозвището "желязната Вестегер".