Еврокомисарката Сесилия Малмстрьом разкритикува липсата на жени в правителствата на ЕС
Еврокомисарката Сесилия Малмстрьом разкритикува липсата на жени в правителствата на ЕС / снимка: БГНЕС, архив

Европейският комисар за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом изрази съжаление от малкия брой жени в правителствата на ЕС, а в Международния ден на жената евродепутатка разкритикува "мъжкия" характер на Европейската централна банка, предаде Франс прес.

"На Международния ден на жената гледам европейските вътрешни министри около мен: има само четири жени плюс две от асоциираните държави (Норвегия и Швейцария). Има още какво да се постигне", написа Малмстрьом в Туитър. В Европейската комисия има девет жени и 18 мъже.

Френската либерална евродепутатка Силви Гулар разкритикува в статия за френския в. "Нувел обсерватьор" пълното отсъствие на жени на ръководни постове в Европейската централна банка, предава БГНЕС. "Равенството жени-мъже в ЕС е толкова важно, колкото бюджетното равновесие", заяви Гулар, припомняйки, че шестимата членове на борда на директорите на ЕЦБ и 23-имата членове на Съвета на управителите са мъже.

Според Гулар това недопускане на жените е неразумно, мачистко и неприемливо.

В ЕС има само три жени, които са правителствени ръководители - германският канцлер Ангела Меркел, датчанката Хеле-Торнинг Шмит и премиерката на Словакия Ивета Радичова. Две трети от депутатите в европарламента са мъже.