Едуард Лимонов през 2007 г. 
Едуард Лимонов през 2007 г.  / Gulliver/Getty
Съдът постанови, че е нарушен чл. 10 от Европейската конвенция за правата на човека - право на свобода на словото
Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) осъди Русия за нарушаване на свободата на словото на руския опозиционер и писател Едуард Лимонов, който беше осъден от руски съд по старо дело за клевета, предаде АФП.

Случаят е от 2007 година, когато Лимонов заяви в пряко предаване по радио "Свободна Европа", че московските съдилища се контролират от тогавашния кмет на столицата Юрий Лужков.

Европейският съд осъди Унгария за отказан достъп на журналист



Лимонов, който бил начело на "широка коалиция от опозиционни групи", коментирал отказа на московските власти да разрешат протестно шествие. След внесена от Лужков жалба за клевета, Лимонов и радиостанцията бяха осъдени да му изплатят по около 14 000 евро, съобщи БТА. 

Поради затрудненията на писателя да събере тази сума, съдът "през 2009 г. е ограничил за постоянно правото му да напуска Русия" с аргумента, че не е изплатил цялата сума, отбелязва ЕСПЧ.

Обжалванията на 76-годишния ултранационалистичен писател Лимонов, който е основател на забранената през 2007 г. Болшевишка национална партия, бяха отхвърлени от руските съдилища.

Европейският съд по правата на човека осъди Полша заради отвлечен и убит млад мъж



В днешното си решение ЕСПЧ "установява намеса в упражняването от Лимонов на правото му на свобода на словото". Критикуваните му думи са касаели "въпроси от общ интерес като упражняването на политическите права и работата на съдебната система", добавя съдът.

Кметът на Москва е трябвало да приеме критиката на Лимонов, защото "политиците трябва да приемат висока степен на критика", смята ЕСПЧ и оценява като прекомерно отсъденото на Лужков обезщетение.

ЕСПЧ постанови, че е нарушен член 10 от Европейската конвенция за правата на човека (право на свобода на словото) и осъди Русия да плати на Лимонов 19 500 евро.
 
БТА