/ Снимка: Дарик, архив
Европейският съд по правата на човека осъди Полша да плати 100 000 евро на двама роднини на отвлечен и убит млад мъж, предадоха ДПА и Франс прес.

Става дума за 25-годишния Кшищоф Олевник, отвлечен през 2001 г., син на полски предприемач. През юли 2003 г. семейството на Олевник плаща откуп от 300 000 евро на похитителите му, но те не го освобождават. Той е убит през 2003 г., както се оказва по-късно, месец или два след плащането на откупа, отбелязват полски медии. Тялото му е намерено през 2006 г.

Убийството на Олевник бе последвано от самоубийства в затвора между 2007 и 2009 г. на тримата основни заподозрени за отвличането му. Случаят предизвика политически скандал и доведе до оставка през 2009 г. на министъра на правосъдието и уволнението на няколко високопоставени прокурори и служители на администрацията на затвора.

В решението си ЕСПЧ изтъква, че според доклад на полския парламент от 2009 г. в следствените действия на полицията е имало явни грешки и разследването се е водело прекалено бавно. Според ЕСПЧ полските власти не са предприели адекватни действия за опазването на живота на Олевник. Действията по разследване на убийството му също са били неадекватни и неефективни, посочва съдът.

На основание нарушаване на член втори от Европейската конвенция за правата на човека (който урежда правото на живот) ЕСПЧ присъди 100 000 евро на роднини на загиналия, завели дело срещу Полша в базирания в Страсбург съд.
БТА