/ iStock/Getty Images
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди Унгария за това, че без достатъчно основания е отказала достъп на журналист до център за настаняване на търсещи убежище, предаде Франс прес.

Съдът беше сезиран през 2016 г. от унгарския журналист Илиш Суровец. На работещия за електронен информационен портал е било отказано да прави интервюта и да снима в центъра за настаняване в източния град Дебрецен, за да съобщи за условията на живот в него, се казва в съобщение на ЕСПЧ.

Позиция на БНР по казуса с журналиста Силвия Великова

Съдът "не е убеден, че е било достатъчно оправдано ограничаването на възможността на жалбоподателя да направи подобни проучвания, като по този начин му се попречи да предаде информация от първа ръка за проблем от значителен обществен интерес, а именно - бежанската криза в Унгария".

По време на интервю с наркодилър: Раниха журналист на National Geographic в Мексико

Унгарските власти са обосновали отказа си за достъп на журналиста с възможни проблеми за безопасността и личния живот на лицата, търсещи убежище.

Седемте съдии от ЕСПЧ, един от които унгарец, единодушно отсъдиха, че тези причини са "недостатъчни" за ограничаване на свободата на изразяване. "Възпрепятстването на достъпа на журналисти до информация рискува да ги обезкуражи и дори да им попречи да предават точна и достоверна информация на обществеността и в този смисъл да изпълняват незаменимата си роля на "куче пазач", подчертава ЕСПЧ.

ЕС осигурява над 4 млн. евро за разследваща журналистика

Съдът не налага на Унгария за изплати глоба на журналиста Суровец, като изтъква, че "констатирането на нарушение само по себе си е достатъчно справедливо удовлетворение за претърпените неимуществени вреди".
БТА