/ IStock
Европейският съюз възнамерява да си сътрудничи с африканските държави, по-специално с Ангола, Нигерия и Сенегал, в енергийния сектор, за да намали зависимостта си от вноса на руски газ, съобщава Bloomberg, позовавайки се на официален документ.

Споразумение с африканските страни за доставките на газ може да бъде разработено от Европейската комисия още през май като част от пакет от мерки за изпълнение на плана за намаляване на зависимостта на ЕС от руската енергия.

По-рано ЕК припомни, че страните от Общността получават 40% газ, 27% петрол и 46% въглища от Руската федерация. Ембаргото за въглища беше част от петия пакет санкции на ЕС срещу Русия. Той беше одобрен през април и ще влезе в сила през август.

В понеделник, на пресконференция след спешна среща на Съвета на ЕС в Брюксел, европейският комисар по въпросите за енергетиката Кадри Симсон заяви, че ЕК смята плащането в рубли за руски газ за нарушение на режима на санкции, но ще предостави на дружествата от Общността подробни разяснения за възможни по-нататъшни действия и начини за плащане в следващите дни.
Bloomberg