ЕС ще сформира гранична и брегова охрана за управление на външните граници
ЕС ще сформира гранична и брегова охрана за управление на външните граници / БГНЕС, архив

Европейската комисия обяви нов план за преодоляване на икономическите проблеми, подтикващи хората от различни страни да търсят бъдещето си на нашия континент.

На заседание на Европейския парламент на 7 юни Комисията представи предложение за засилване на инвестициите в страни в близост до Европа и особено в Африка за стимулиране на растежа и заетостта и създаване на стимули за техните граждани да останат в страната си.

Доклад на германското разузнаване: Бежанският поток се пренасочва към България

Освен това депутатите обсъдиха с комисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос предложение за обновяване на правилата за европейската "синя карта", даваща право на работа на високо квалифицирани служители от страни извън ЕС.

Темата бе дискутирана с първия зам.-председател на Комисията Франс Тимерманс и ръководител на външната политика на ЕС Федерика Могерини.

Европейската комисия предложи още създаването на гранична и брегова охрана, която да отговаря за "засилено и споделено" управление на външните граници. Новата агенция ще обедини усилията на Фронтекс и на службите на страните членки в случаи на необходимост.

България може да се превърне в основна транзитна страна за бежанците

Националните служби ще продължат да изпълняват рутинните задачи по осигуряване на контрола на границите, но европейската агенция ще има право да се намесва и да взема мерки на терен, ако дадена страна не може или не иска да направи необходимото. Според текста, одобрен от парламентарната комисия, решението за намеса ще се взема от страните членки с квалифицирано мнозинство.

Предвижда се също така Европейската гранична и брегова охрана да има функции по наблюдение и надзор на миграционните потоци към и в ЕС, както и да изпълнява роля относно връщането на мигранти, пребиваващи незаконно в ЕС.