България може да се превърне в основна транзитна страна за бежанците
България може да се превърне в основна транзитна страна за бежанците / БГНЕС, архив

България може скоро да се превърне в основна транзитна страна за бежанците от Близкия изток, които се стремят да достигнат Западна Европа, съобщава германският в. "Билд", цитиран от ТАСС.

Изданието се позовава на поверителен доклад за борба с незаконната миграция на федералната криминална полиция, федералната разузнавателна служба и федералната полиция на Германия. В него се отбелязва, че заради увеличаващия се бежански поток българското правителство възнамерява да построи повече заграждения по границите с Турция и Гърция.

България е приела 5575 бежанци през 2015 година

"Заради провежданите в Егейско море мерки групите за превозване на бежанци по-силно се съсредоточават върху пътя от Турция през България към Западна Европа", се казва в документа.

ЕС и Турция се споразумяха за ограничаването на миграцията

Според германските правоохранителни органи България засега показва "политическа решителност да противодейства на възможна промяна на маршрутите и незаконното превозване на бежанци", но данните за мигрантите свидетелстват за значителен "недостиг на контрол при влизане в страната" и "засилване на дейността на контрабандистите".

Пазарджишки села се оказаха част от трафикантски канал (ВИДЕО)

Властите в Германия предупреждават, че българската гранична полиция скоро може да започне да изпитва трудности заради недостиг на финансови, кадрови и материални ресурси.

Източник: БТА