ЕС и Турция се споразумяха за ограничаването на миграцията
ЕС и Турция се споразумяха за ограничаването на миграцията / ThinkStock/Getty Images

Европейският съюз и Турция приеха споразумението за миграцията, потвърди председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от световните агенции.

Имаме единодушно споразумение между всички държавни и правителствени глави от ЕС и турския премиер Ахмет Давутоглу, написа в Туитър Туск.

Споразумението цели да спре потока от мигранти от Турция през Егейско море в ЕС. То предвижда връщане на незаконно пристигналите мигранти от гръцките егейски острови в Турция и включва механизъм "един за един": за един върнат от егейските острови в Турция сирийски бежанец, от Турция в страна от ЕС ще бъде пренастанен друг сирийски бежанец.

Предвижда се ускоряването на либерализацията на европейските визи за турски граждани и допълнителна помощ за Турция заради бежанската криза.

Съгласно споразумението от неделя всички мигранти, които дойдат през Егейско море от Турция, ще бъдат връщани обратно, посочи Туск.

Лидерите oт ЕС с обща позиция по споразумението с Турция за бежанците

Българският премиер Бойко Борисов заяви, че десетки хиляди хора бедстват до българо-македонската граница, където в момента се изпълнява съвместно учение под наблюдението на българските министри на вътрешните работи и на отбраната и началника на Генералния щаб и техните македонски колеги.

Премиерът изрази очакване с подписването на споразумението с Турция Европейската комисия да разгледа българския списък с искания за подпомагане. Той посочи, че много от неговите колеги са отбелязали пред медиите необходимостта България да бъде поощрена за охраната на границите и да получи допълнителни средства и техника.

По неговите думи в споразумението с Турция е важно да се отбележи, че парите, осигурявани от ЕС, ще бъдат използвани за сирийците в Турция, а не за турската държава. Той уточни, че в ЕС всички имат своите опасения, но и всички знаят, че днес трябва да си тръгнат със споразумение.

По-рано днес високопоставен представител от Европейския съюз заяви, че турският премиер Ахмет Давутоглу е дал сигнал, че би приел последния вариант на проектоспоразумението между 28-членния съюз и Анкара във връзка с миграцията, предаде Ройтерс.

Източник: БТА