/ iStock/Getty Images
Първият транш от 3 млрд. евро (около 3,25 млрд. долара) от пакета макрофинансова помощ в размер на 18 млрд. евро, който ЕС отпусна на Украйна миналия месец, ще бъде изплатен във вторник, съобщиха от блока, предаде Анадолската агенция.

"Да помогнем на Украйна да посрещне финансовите си нужди, за да посрещне руската агресия, е едновременно изключително важно и спешно", заяви в Twitter председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Комисията действа с максимална бързина и решителност", каза Фон дер Лайен и добави, че първите 3 млрд. евро от обещаните средства ще бъдат изплатени във вторник.

На 10 декември 2022 г. Европейският съвет прие пакета за подпомагане, чиято цел е да даде възможност на ЕС да подпомогне финансово Украйна през 2023 г. с 18 млрд. евро. По-късно решението беше одобрено от Европейския парламент на 14 декември.

В съответствие с предложението на Европейската комисия парите ще бъдат използвани за подкрепа на основни обществени услуги, включително болници и училища, и за осигуряване на жилища за преместените хора, както и за възстановяване на критичната инфраструктура, разрушена от Русия, заяви Европейският парламент.
БГНЕС