/ Gulliver/Getty Images
До 15 британски министри може да гласуват за блокиране на Брекзит на 29 март
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и британският премиер Тереза Мей разпространиха общо изявление след поредната си среща днес в Брюксел. Според текста пробив засега няма и преговорите продължават.

Жан-Клод Юнкер се пошегува с напрежението около Брекзит (СНИМКИ)

Юнкер и Мей ще разговарят отново до края на месеца. Двамата днес са обсъдили въпроса с предпазната мярка за ирландската граница. Според изявлението не е станало въпрос за предоговаряне на постигнатото споразумение между ЕС и Лондон, а са били обсъдени възможностите за допълнителни уверения, че предпазната мярка е временна.

Gulliver/Getty Images

Двамата събеседници са разисквали необходимостта преговорите да продължат в оставащото ограничено време и с оглед на историческото значение на преминаването към задълбочено бъдещо сътрудничество. По-рано днес Юнкер потвърди, че не очаква на срещата с Мей да бъде постигнат напредък. За пръв път при пристигането на британския премиер двамата не стиснаха ръце пред обективите на фоторепортерите.
 
ЕС готов да позволи на Великобритания да забави излизането си от съюза

Междувременно агенция Блумбърг, като се позова на три добре осведомени източника, съобщи, че до 15 британски министри може да гласуват за блокиране на излизането на страната от Европейския съюз на 29 март, както е планирано, в случай че няма сделка за Брекзит.

Gulliver/Getty Images

Министрите, които са против развод с ЕС без споразумение, обмислят дали да предизвикат премиера Тереза Мей да ги уволни, в случай че гласуват срещу нея другата седмица в парламента.

ЕП: Оттеглянето на Великобритания без споразумение ще бъде катастрофа

Те са за отлагане на Брекзит, ако няма сделка. Затова министрите искат да подкрепят инициатива, координирана от депутатката лейбъристка Ивет Купър и колегата й консерватор Оливър Летуин, с цел забавяне на излизането на Великобритания, докато не бъде постигнато споразумение.

Gulliver/Getty Images

Планът предвижда Тереза Мей да бъде принудена да избира между Брекзит със сделка или отлагане на развода с Европейския съюз. След това британската премиерка ще бъде принудена да подложи решението си на гласуване в Камарата на общините, а долната камара на парламента вече даде да се разбере, че отхвърля излизането от ЕС без споразумение, отбелязва агенция Блумбърг.
БТА