/ БГНЕС
На връщане от Берлин турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова да бъдат извършени инспекции на място за предполагаемите ядрени оръжия на Израел, съобщиха турски медии, цитирани от Ройтерс.

Ердоган: Израел е терористична държава, „Хамас” е политическа партия

Както и по-рано тази седмица, Ердоган и днес се спря на темата за израелския ядрен арсенал. “Като Турция ние призоваваме: (наличието на) израелски ядрени оръжия трябва да бъде проверено отвъд всякакво съмнение, преди да стане твърде късно. Ние ще продължим да следим въпроса”, каза той пред журналисти в самолета си на връщане от Германия, където разговаря с президента Франк-Валтер Щайнмайер и канцлера Олаф Шолц.

Турският президент добави, че семействата на израелски граждани, взети за заложници от “Хамас”, са му изпратили писмо, в което молят да се намеси, за да осигури освобождението им. Ердоган обяви, че турското разузнаване се е задействало по въпроса.

Турция ще положи усилия да възстанови повредената инфраструктура, болници и училища в Газа, ако там бъде постигнато примирие, ангажира се още Ердоган.

Ердоган: Масовите убийства на цивилни в Газа трябва да спрат незабавно

“Ако бъде постигнато примирие, ние ще направим каквото е нужно, за да компенсираме разрушенията, причинени от Израел (...) Ще положим усилия да възстановим повредената инфраструктура в Газа и да възстановим разрушените училища, болници, водни и енергийни съоръжения”, заяви още турският президент, цитиран от телевизия А Хабер.
Петър Къдрев/БТА