/ БГНЕС
В писмо до папа Франциск турският президент Реджеп Тайип Ердоган пише, че „човечеството трябва да предотврати по-нататъшни нарушения на международното право в Газа“, съобщи Анадолската агенция.

Ердоган заявява, че човечеството трябва да се обяви срещу бомбардировките на болници, училища, джамии и църкви, и подчертава, че те не трябва никога да стават цел, дори във време на война.

„Без справедливо разрешение на палестинско-израелския въпрос не е възможно установяването на траен мир и стабилност в Близкия изток“, допълва турският президент.

След началото на войната, която започна с трансгранично нападение на „Хамас“ в Израел, по данни на палестинските власти са загинали най-малко 33 686 палестинци, припомня агенцията.

По данни на ООН израелската операция в ивицата Газа е превърнала 85 процента от населението на територията във вътрешни бежанци, изложени на остър недостиг на храна, чиста вода и медицинска помощ, а 60 процента от инфраструктурата на ивицата е повредена или разрушена.

По израелски данни при нападението на „Хамас“ на 7 октомври бяха убити 1200 израелци, а няколкостотин бяха взети за заложници. Смята се, че около 130 от тях все още са в ръцете на похитителите.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Петър Къдрев/БТА