Реджеп Ердоган и Прокопис Павлопулос
Реджеп Ердоган и Прокопис Павлопулос / БГНЕС
Визитата на турския президент Реджеп Ердоган в Атина започна със спор с гръцкия му колега за Лозанския договор.

Лозанският договор не може да бъде предмет за обсъждане и полемика, не е възможно правен договор да бъде актуализиран, заяви президентът на Гърция Прокопис Павлопулос на съвместната пресконференция. Ердоган обаче подчерта, че според политическото право договорите могат да бъдат актуализирани и това трябва да бъде направено.

Какво следва за България, ако Ердоган оспори Лозанския договор
„Няма никаква причина да преразглеждаме отново този договор. Ние не вярваме, че е необходима някаква реформа в него, той регламентира ясно правата на малцинствата в двете страни. В Гърция се признават, спазват и защитават правата на религиозните малцинства, ние сме правова държава“, заяви Павлопулос. Той изрази надежда за бързото намиране на изход по Кипърския въпрос. Ердоган отговори, че Гърция очевидно не разбира някои елементи от Лозанския договор, подписан преди 94 години, който не касае само двете държави, но и Япония, Великобритания, Португалия и др. „За 94 години светът бе изграден отново, в Турция и в Гърция настъпиха много промени. Смятате ли, че мюсюлманите в Западна Тракия живеят според условията на Лозанския договор, имате ли представа изобщо за живота им?Тези мюсюлмани днес нямат правото да избират свой главен мюфтия, принудени са да приемат назначения от властта. В Турция патриархът не се назначава от държавата, той се избира от членовете на съвета на Синода, които трябва да са турски граждани. Но в Гърция мюсюлманите не могат да избират своя главен духовен водач. А това не е практика, заложена в Лозанския договор и ние трябва да докажем приложимостта му. Няма да е лесно след 94 години, но нека по-бързо направим необходимото. За нас е специален приоритет защитата на правата на нашите сънародници в Западна Тракия“, посочи Ердоган.

Ердоган Гърция
БГНЕС

Той допълни, че знае за провокациите в този район по повод предстоящото му посещение там и призова за засилване на двустранните връзки. Според него е наложително да продължат усилията за стратегическото партньорство на високо равнище. „Нека да не гледаме празната половина на чашата, а пълната и да затвърдим нашите отношения. Вярвам, че това посещение след последното отпреди 65 години ще даде резултати и аз нямам търпение“, каза турският държавен глава.

Турция ще оспори всички условия по Лозанския договор

Той каза същото и по време на срещата си с премиера Алексис Ципрас и настоя да бъдат загърбени идеологическите мании. „Турция няма претенции към териториалната цялост на нито една държава. Възможно е в миналото да сме допускали взаимни грешки. Народите ни имат много общи страни и много жалко, че заради грешките от миналото много гърци, наши съграждани ни напуснаха. Проблемите трябва да решаваме с обща мъдрост“, посочи Ердоган пред Ципрас.

Ердоган Гърция
БГНЕС

БГНЕС