Турция ще оспори всички условия по Лозанския договор
Турция ще оспори всички условия по Лозанския договор / БГНЕС
Турция ще оспори всички условия по Лозанския договор
91302
Турция ще оспори всички условия по Лозанския договор
  • Турция ще оспори всички условия по Лозанския договор

Турция ще оспори всички условия по Лозанския договор, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган на конференция за новата концепция за сигурността. В речта си той подчерта, че Турция ще построи по-голяма от себе си държава с помощта на Аллах.

Бъдещето трябва да се планира на базата на задълбочения прочит на историята. Ердоган специално акцентира на Лозанския договор, по силата на който 3 млн. кв. км имперски територии са орязани до 780 000 кв. км.

Майките да променят приспивните си песнички, призова турски министър

„И това стана в Лозана, под носа ни. Отнеха ни толкова земи и някои пак намериха повод за гордост. Какво бяхме, какво станахме, какво ще бъдем? Този въпрос за нас е изключително важен. Необходимо е да четем втория план на историята и така да планираме бъдещето си".

Винаги при споменаването на Лозана „някои се чувстват некомфортно", посочи още Ердоган и заяви, че Турция ще оспори договора.

Ердоган: Търпението ни се изчерпва, Турция чака 53 години пред вратите на ЕС

„Лозанският договор не е безспорен текст, не е и свещен. Разбира се, че ще го обсъждаме, ще правим опити да постигнем по-доброто решение. Първата световна, Втората световна, Студената война останаха в забрава и на базата на това се опитват да ни затворят в Лозанския договор. Да не ни връзват кусур, обаче ние сме дали дума на нацията си. Ние ще оспорим всички условия", заяви турският президент.

Турция е вече друга. Неевропейска

Лозанският договор е подписан на 24 юли 1923 между Англия, Франция, Италия, Япония, Гърция, Румъния и Югославия, от една страна, и кемалистка Турция, от друга. До подписването му се стига след война между Гърция и Турция. Договорът урежда границите и териториите на Гърция и Турция. Договорът определя границата между България и Турция, макар България да не е страна по него.

В договора е записано: От Черно море до Егейско море е поставена границата на Турция, като с България тя е от устието на река Резвая, до река Марица.