Турция се откъсва от Европа. Вместо с европейските демокрации, Ердоган търси съюз с автократи като властника в Кремъл, коментира Райнер Херман по повод изявлението на Ердоган, че е готов да върне смъртното наказание.

Обмислят смъртна присъда за участвалите в опита за преврат в Турция

Отношението към смъртното наказание дава добра информация за ценностите, които една нация уважава. Когато през 2004 година отмени смъртното наказание, Турция отправи ясен сигнал към ЕС, че се е отправила към Европа. Ердоган, който тогава беше министър-председател, прокара забраната на смъртното наказание въпреки силната съпротива - защото от решението спечели и основателят на Кюрдската работническа партия ПКК Абдулах Йоджалан.

Защо уволняват в Турция: Историята на един университетски преподавател

12 години по-късно Ердоган заявява, че е готов да подпише закон за връщане на смъртното наказание. Това също е еднозначно послание към Европа, което гласи: Турция поема в друга посока и вече няма намерение да споделя европейските ценности. Ако турският парламент наистина приеме този закон, страната ще изгуби мястото си в Съвета на Европа, а преговорите за членство в ЕС ще трябва да се прекратят.

Когато пиеш бира и не развяваш турското знаме

Казано накратко: Турция се откъсва от Европа. Вместо с европейските демокрации, Ердоган търси съюз с автократи като властника в Кремъл.