Ердоган е безпощаден: след опита за преврат десетки хиляди държавни служители, учени и интелектуалци бяха уволнени или направо арестувани. Много от младите турци живеят в страх - и вече подготвят раздялата си с родината.

Такъв е случаят с Бенгису Генчай Сабунчу. Всъщност тя никога не е искала да напуска родния си Истанбул. Сега обаче и е дошло до гуша и предлага на един брокер на недвижими имоти да продаде жилището й. Иска да замине с мъжа си някъде в чужбина.
"Тук са семейството и приятелите ми. Решението не беше лесно. Свито ми е под лъжичката. От друга страна съм развълнувана, защото, може би, ще имам шанс в чужбина да живея сигурно и щастливо, без страх", казва тя.

Йотингер: Турция няма да влезе в ЕС докато Ердоган е президент

Според Шаахин Зьонмез, брокер на недвижими имоти цените на жилищата падат и я съветва да даде своето под наем. "При мен идват много хора, които искат да се изселят и продават жилищата си. Но в Европа и другаде по света няма да им е лесно да си намерят работа. Въпреки това искат да се махнат оттук. Това са моите наблюдения."

Над 80 000 души останаха без работа след метежа в Турция

Квартал Козгончук на азиатския бряг на Босфора има съвсем западен облик. Тук живеят много писатели и творци, като копирайтърката Бенгису Генчай Сабунчу. На пръв поглед животът в квартала е спокоен. Но ежедневието се е променило, откакто правителството започна безскруполно да преследва своите противници. И тук се е загнездил страх.

"Като гръм от ясно небе, през последните дни, много мои познати бяха уволнени или арестувани. Имаме усещането, че постоянно се движим по ръба на бръснача. Тази несигурност ни подтикна да поемем риска и да започнем отначало, някъде другаде по света", споделя Генчай.

Все повече хора попадат в ареста. След полицаите, юристите и журналистите, властите започнаха да арестуват и бизнесмени. Всички те са заподозрени, че имат нещо общо с движението на Фетхуллах Гюлен. Президентът Ердоган смята, че те са дърпали конците на несполучливия опит за преврат. Разгневени тълпи, които вярват в същото, често пъти яростно нападат арестуваните. Тъкмо разгърналата се националистическа истерия в Турция е причината Генчай и съпругът и да напуснат страната. На тяхната улица привържениците на правителството стават все по-гръмогласни. Мнозина съседи не проявяват разбиране към хора като Генчай, които искат да избягат от Турция.

След опита за преврат в Турция: Арести, съмнения и пламенни речи

"Не трябва да изоставяме тази страна. Един турчин не може да изостави родината си", смята един от привържениците на Ердоган.

Генчай се отказва от добре платената си работа в Истанбул. Получила е нови предложения за работа в Канада. Най-важното е да се махне оттук. В Истанбул все още има квартали с нощен живот, където Генчай и мъжът й могат да пият алкохол. Но натискът на религиозно националистическите сили над младите турци със западна ориентация става все по-силен.

В мрежата се разпространява видео, на което се вижда как участниците в демонстрация в подкрепа на Ердоган малтретират млад мъж, който пие бира. Той, на всичкото отгоре, им отказал да развее турското знаме. Биячите гордо казват, че мъжът си е получил заслуженото. Подобни видеоклипове вече не впечатляват никого.

Според Бефхич Сабунчу тези изстъпления са започнали веднага след потушаването на преврата. Преди е нямало подобни инциденти. "И посланието им е ясно. Ние не харесваме вашия начин на живот, затова по-добре се махнете оттук. В противен случай може да си изпатите", казва Бефхич.

Въпреки всичко раздялата с Босфора ще бъде мъчителна. Може би някой ден Генчай и мъжът и ще се завърнат обратно. Може би когато Турция отново стане демократична държава.