След опита за преврат в Турция: Арести, съмнения и пламенни речи
След опита за преврат в Турция: Арести, съмнения и пламенни речи / БГНЕС
След опита за преврат в Турция: Арести, съмнения и пламенни речи
88526
След опита за преврат в Турция: Арести, съмнения и пламенни речи
След опита за преврат в Турция: Арести, съмнения и пламенни речи
  • След опита за преврат в Турция: Арести, съмнения и пламенни речи
  • След опита за преврат в Турция: Арести, съмнения и пламенни речи

Официално броят на загиналите при опита за преврат е 265 души. В отговор на събитията властите наредиха 2745 съдии и прокурори да бъдат задържани. Хиляди хора излязоха на улицата в различни турски градове, както и в европейски столици, за да покажат, че осъждат опита за преврат в Турция, съобщава в. "Хюриет дейли нюз". Настроението след нощта на танковете този път обаче, беше приповдигнато и без напрежение.

Турският премиер: Заговорниците, опитали да извършат преврат, не са войници, а терористи

36 години след последния преврат на военните в Турция, група военни направи неуспешен опит да превземе властта на 15 юли. Цяла Турция бе на крак по време на най-дългата нощ през 14-годишното самостоятелно управление на Консервативната умерено ислямистка партия на справедливостта и развитието.

Милиони хора откликнаха на повика на президента Ердоган да защитят легитимното правителство, а от минаретата на джамиите в страната всички имами отправяха призив за молитва. След това хиляди граждани с турски знамена изпълниха улиците и площадите в много турски градове, начело с Истанбул, Анкара и Измир.

Въпреки че хунтата беше потушена от силите за сигурност в съдружие с народа, снощи милионите продължиха бдението в защита на демокрацията и в знак на протест срещу опита за преврат.

Хиляди излязоха по улиците в цяла Турция, за да покажат, че осъждат опита за преврат

Вчера в 16:00 ч. всички турски граждани получиха специален есемес от мобилните оператори, изпратен от подател Република Турция, в който пише: "Каним целия турски народ да излезе на мегданите и защити народната воля и демокрацията".

Близо 3000 военни бяха арестувани от турските власти, като сред тях има голям брой генерали и полковници.

Премиерът Бинали Йълдъръм даде уверение, че висшите военни, които са останали верни на турското държавно ръководство, остават на постовете си.

Продължава операцията по задържането под стража на висши магистрати и служители от военно-бюрократичния и съдебен апарат.

Живеещият в САЩ Фетхуллах Гюлен отрича участие в заговора за преврат в Турция

В рамките на задълбочаващото се разследване на т.нар. паралелни структури или паралелната държава на задкулисието обвинение за участие в терористичната организация на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен републиканската главна прокуратура в Анкара излезе с решение да бъдат задържани 146 съдии от върховния съд и 48 служители от състава на държавния съвет, а отделно Висшият съвет на съдиите и прокурорите отстрани от длъжност 2745 съдии.

След осуетяването на опита за преврат държавният глава проведе първия си митинг в Истанбул. Пред огромното възторжено мнозинство от хора, издигащи лозунги с неговото име и дошли да го подкрепят, той призова САЩ ако наистина са стратегически партньор и съюзник на Турция, незабавно на предадат на Анкара обявения за издирване в страната като лидер на терористичната организация духовен водач Фетхуллах Гюлен, за който се предполага, че стои зад неуспешния опит за преврат в страната.

По време на пламенната реч на Ердоган, се чуха скандирания: "Искаме смъртна присъда за предателите".

Ердоган призова САЩ да екстрадират проповедника Фетхуллах Гюлен

Самият Гюлен пред журналисти в имението си в американския щат Пенсилвания заяви, че не подкрепя превратите, даже напротив - от дълги години живее в изгнание в САЩ, като потърпевш от превратите на кемалистите в Турция. Проповедникът допусна сегашният опит за преврат да е бил инсцениран от управляващите в Анкара, за да засилят политическите си позиции и влияние, както вътре, така и извън страната.

Първият турски дипломат Мевлют Чавушоглу вече отправи официално искане към държавния секретар Джон Кери Вашингтон да екстрадира Гюлен и да го предаде на турското правосъдие.

Междувременно стана ясно, че Ердоган и Алексис Ципрас договарят връщането на избягалите с хеликоптер в Гърция осем военни от прпевратаджиите. В своите показания пред следователите арестуваните войници разказали, че само изпълнявали заповедите на своите командири по веригата и изобщо не са имали представа, че началниците им извършват опит за преврат. Излъгали ги, че ги водят на военно учение, а разбрали за горчивата истина, след като хиляди граждани дават силен отпор и се хвърлят пред танковете, за да ги спрат.