Живеещият в САЩ Фетхуллах Гюлен отрича участие в заговора за преврат в Турция
Живеещият в САЩ Фетхуллах Гюлен отрича участие в заговора за преврат в Турция / БГНЕС

Живеещият в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини, че стои зад неуспешния опит за преврат в страната, отхвърли всякаква отговорност и заяви, че не е знаел за заговора, предаде Асошиейтед прес.

Фетхуллах Гюлен отхвърли обвиненията за опита за преврат в Турция

Гюлен заяви пред журналисти в Пенсилвания, че познава само "незначителна част" от многобройните симпатизанти, които има в Турция, така че не може да говори за "потенциалното им участие" в опита за преврат срещу президента Ердоган.

"Човек може да се сети за различни мотивации на хората, които са подготвили този преврат. Те може да са симпатизанти на опозиционната партия. Може да са симпатизанти на националистическата партия. Може да е каквото и да било", заяви Гюлен, който живее от над 15 години в САЩ.

Кери определи като вредни твърденията, че САЩ са замесени в опита за преврат в Турция

Ердоган отдавна обвинява бившия си съюзник Гюлен, че е изградил паралелна структура в съдебната система, армията, образованието и медиите, която има за цел да свали правителството.

През декември 2014 г. съдебните власти в Истанбул издадоха заповед за ареста на Гюлен във връзка с подозрения за създаването на терористична организация, целяща подкопаване на действащото ръководството на страната.

Ердоган призова САЩ да екстрадират проповедника Фетхуллах Гюлен

"Обръщам се към президента на САЩ. Казвах, че вие трябва или да депортирате този човек, или да ни го предадете, но не бях чут. Сега, след този опит за преврат, отново повтарям: предайте го на Турция", каза Ердоган, цитиран от ТАСС, като допълни, че Гюлен е в списъка на Турция на издирваните терористи.

От своя страна американският държавен секретар Джон Кери заяви, че САЩ ще разгледат искането на Турция за екстрадиция на Гюлен и призова турските власти да представят искането си "със съответните легитимни доказателства".

Гюлен каза още, че не би се върнал в Турция, дори ако превратът беше успял, защото се опасява от "преследване и тормоз".

"Това е спокойно и чисто място и аз се наслаждавам на свободата си тук. Копнежът по родината изгаря сърцето ми, но свободата е също толкова важна", посочи още ислямският проповедник.

Източник: БТА