Ердоган призова САЩ да екстрадират проповедника Фетхуллах Гюлен
Ердоган призова САЩ да екстрадират проповедника Фетхуллах Гюлен / БГНЕС, архив

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова САЩ да екстрадират проповедника Фетхуллах Гюлен, когото той смята за отговорен за извършения снощи неуспешен опит за преврат, предаде Франс прес.

"САЩ, вие трябва да екстрадирате този човек", заяви държавният глава пред хиляди свои привърженици в Истанбул.

Фетхуллах Гюлен отхвърли обвиненията за опита за преврат в Турция

"Обръщам се към президента на САЩ. Казвах, че вие трябва или да депортирате този човек, или да ни го предадете, но не бях чут. Сега, след този опит за преврат, отново повтарям: Предайте го на Турция", каза Ердоган, цитиран от ТАСС, като допълни, че Гюлен, който живее в щата Пенсилвания, е в списъка на Турция на издирваните терористи.

Ердоган подчерта, че ако Турция и САЩ са стратегически партньори, те трябва да изпълняват условията на това партньорство.

За щастие опитът за преврат се осъществи не така, както искаха организаторите му, отбеляза той.

Живеещият в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, чиито последователи Турция обвинява за неуспешния опит за преврат снощи, заяви, че пучът може да е бил инсцениран и призова народа на Турция да не разглежда военната намеса в положителна светлина, предаде Ройтерс.

Гюлен, който говори пред журналисти в щата Пенсилвания, каза, че демокрацията не може да бъде постигната чрез военна акция.

Ердоган отдавна обвинява бившия си съюзник Гюлен, че е изградил паралелна структура в съдебната система, армията, образованието и медиите, която има за цел да свали правителството. Същевременно Гюлен каза, че не е привърженик на авторитарните режими, предаде ТАСС, позовавайки се на телевизия Россия 24.

"Много пъти съм казвал, че съм поддръжник на републиканците и съм против авторитарните методи на управление. Оставям решението за това има ли демокрация или не в Турция на турския народ", заяви Гюлен в отговор на журналистически въпрос.

През декември 2014 г. съдебните власти в Истанбул издадоха заповед за ареста на Гюлен във връзка с подозрения за създаването на терористична организация, целяща подкопаване на действащото ръководството на страната.

Днес Ердоган отново призова САЩ да екстрадират Гюлен. "САЩ, вие трябва да екстрадирате този човек", заяви държавният глава пред хиляди свои привърженици в Истанбул.

От своя страна американският държавен секретар Джон Кери заяви, че САЩ ще разгледат искането на Турция за екстрадиция на Гюлен и призова турските власти да представят искането си "със съответните легитимни доказателства".

Турското президентство предупреди за опасност от нов опит за преврат (ВИДЕО)

Президентът на САЩ Барак Обама от своя страна отново потвърди подкрепата си за "демократично избраното, гражданско" управление в Турция и призова всички съпричастни към събитията страни да избягват дестабилизиращо поведение, предаде Ройтерс, като се позова на Белия дом.

"Президентът и екипът му изказват съжаление за човешките жертви и изтъкват жизненоважната необходимост всички страни в Турция да съблюдават върховенството на закона и да избягват действия, които биха довели до ново насилие или нестабилност", посочи Белият дом в изявление във връзка със съвещанието, което Обама свика с екипа си по националната сигурност заради събитията в Турция.

Източник: БТА