Кери определи като вредни твърденията, че САЩ са замесени в опита за преврат в Турция
Кери определи като вредни твърденията, че САЩ са замесени в опита за преврат в Турция / БГНЕС, архив

Американският държавен секретар Джон Кери каза на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че публичните твърдения, че Съединените щати са замесени по някакъв начин в неуспелия преврат в Турция, са вредни за отношенията между двете съюзнички от НАТО, предаде Ройтерс.

Кери призова Турция към въздържаност и спазване на върховенството на закона по време на разследването на заговора, заяви говорителят на Държавния департамент Джон Кърби.

"Той даде ясно да се разбере, че САЩ биха искали да окажат помощ на турските власти, извършващи това разследване, но тези публични инсинуации или твърдения за някаква роля на САЩ в провалилия се преврат са пълна лъжа и са вредни за двустранните отношения", посочи Кърби.

Ердоган призова САЩ да екстрадират проповедника Фетхуллах Гюлен

Кери увери, че САЩ "непоколебимо подкрепят демократично избраното" управление в Турция след опита за преврат, при който загинаха най-малко 265 души.

Вчера обаче турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново призова САЩ да екстрадират Гюлен.

"Обръщам се към президента на САЩ. Казвах, че вие трябва или да депортирате този човек, или да ни го предадете, но не бях чут. Сега, след този опит за преврат, отново повтарям: предайте го на Турция", каза Ердоган, цитиран от ТАСС, като допълни, че Гюлен е в списъка на Турция на издирваните терористи.

От своя страна американският държавен секретар Джон Кери заяви, че САЩ ще разгледат искането на Турция за екстрадиция на Гюлен и призова турските власти да представят искането си "със съответните легитимни доказателства".

Ислямският проповедник Фетхуллах Гюлен отхвърли обвиненията за опита за преврат в Турция

Междувременно турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че няколко турски военнослужещи, работещи в авиобазата на НАТО Инджирлик, са били свързани с подготовката на държавния преврат.

Той отбеляза, че операцията в авиобазата срещу пучистите е завършена. По думите му Турция ще възобнови в скоро време въздушните удари срещу позиции на групировката Ислямска държава в рамките на оглавяваната от САЩ антитерористична коалиция.

Държавният департамент на САЩ съветва американците да преразгледат плановете си за пътувания до Турция във връзка с опита за преврат на 15 юли, предаде ТАСС.

Държавният департамент предупреждава американците за повишената заплаха от страна терористични групировки на цялата територия на Турция и също така препоръчва да се избягват пътувания в югоизточната част на страната.

"На фона на опита за преврат на 15 юли ние съветваме гражданите на САЩ да преразгледат плановете си за пътувания до Турция за момента", се посочва в съобщението.

При неуспешния опит за преврат в петък вечерта загинаха 265 души, от които 161 цивилни и полицаи и 104 метежници, съобщи турски официален представител. Над 1500 души са ранени. Общо 2839 военнослужещи, включително високопоставени офицери, са задържани във връзка с неуспешния метеж, съобщи снощи премиерът Бинали Йълдъръм.

Източник: БТА