Хиляди излязоха по улиците в цяла Турция, за да покажат, че осъждат опита за преврат
Хиляди излязоха по улиците в цяла Турция, за да покажат, че осъждат опита за преврат / БГНЕС

Хиляди хора излязоха на улицата в различни турски градове, както и в европейски столици, за да покажат, че осъждат опита за преврат в Турция, съобщава в. "Хюриет дейли нюз". Настроението след нощта на танковете този път обаче, беше
приповдигнато и без напрежение.

Демонстранти, развяващи знамена, се събраха на площад Таксим в Истанбул, а група от тях пое на шествие към централния булевард Истиклял.

В столицата Анкара хиляди хора се събраха на централния площад Къзълай и скандираха лозунги срещу метежа.

Премиерът Бинали Йълдъръм заяви пред събралото се множество, че събитията в Анкара още не са приключили и призова поддръжниците на правителството да останат на улицата, предаде Ройтерс.

Хората казаха, че ще останат, докато официалните представители не им кажат да си вървят по домовете.

В егейския окръг Измир демонстранти се събраха на централния площад Конак.

Анадолската агенция съобщи, че протестиращи срещу опита за преврат в Турция са излезли на улицата и в редица градове в Европа.

Във Франция, само дни след терористичната атака в Ница, над 500 души се събраха на Площада на републиката в Париж, за да протестират срещу опита за сваляне на демократично избраното правителство на Турция, посочва агенцията.

В Брюксел хора скандираха пред турското посолство лозунги срещу неуспешния пуч.
Хиляди хора се събраха и в Берлин, където пяха турския национален химн и скандираха лозунги срещу ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван за провалилия се опит за държавен преврат.

В Лондон също се събраха стотици протестиращи, като освен турски имигранти в демонстрацията се включиха също хора от Сирия, Египет и Пакистан, които дойдоха да покажат подкрепата си към турския народ, посочва агенцията.

В. "Хюриет дейли нюз" отбелязва, че група протестиращи, които носели плакати и скандирали лозунги, са се събрали и пред резиденцията на Фетхуллах Гюлен в щата Пенсилвания.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган твърди, че опитът за преврат в петък е вдъхновен от привърженици на проислямското движение Хизмет, което е свързано с живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен. Гюлен отрича това.

Източник: БТА