Откакто през юли беше извършен опитът за преврат, хиляди турски учени, журналисти и творци бяха задържани или уволнени. Един от тях е реномираният университетски преподавател Хакан Кочак. Ето неговата история:

Социологът Кочак е един от 19-те учени от университет в Истанбул, които бяха уволнени в началото на септември. Правителството обвинява преподавателите, че са последователи на Фетхуллах Гюлен. Властите твърдят, че тъкмо движението на Гюлен е организирало опита за преврат през юли. Но нито един от уволнените учени не членува в движението на проповедника.

Турският премиер: Заговорниците, опитали да извършат преврат, не са войници, а терористи

Хакан Кочак трябва да опразни кабинета си. Пред университета преподавателите излизат с декларация за медиите. "В коя точно терористична организация членувам, питам аз. Всички знаят, че ние не принадлежим към движението Гюлен. Но може би е била измислена някаква нова терористична организация. Това е огромна несправедливост, казва Кочак.

Хиляди привърженици на движението Гюлен вече са в затвора, но главната прокуратура не е внесла обвинение срещу нито един от уволнените университетски преподаватели. Професорите и доцентите се чувстват като в роман от Кафка. Два дни по-рано те се съвещават дали и как могат да обжалват уволненията. Възнамеряват да наемат адвокати. По лицата им обаче се чете безнадежност.

На първи септември правителството издаде декрет №672. С него бяха уволнени над 2000 университетски преподаватели. Те уж подкрепяли опита за преврат или били симпатизанти на консервативно-ислямисткото движение на Гюлен, обявено от правителството за терористична организация.

Хакан Кочак подчертава, че заедно със съпругата си възпитават дъщеря си светски и модерно. Същевременно са загрижени за момичето, защото Турция става все по религиозна мюсюлманска страна.

Когато пиеш бира и не развяваш турското знаме

"Нашият начин на живот е коренно различен от начина на живот на привържениците на Гюлен. Те смятат Гюлен за пророк. А ние сме свободни хора. Аз не следвам никого сляпо. Ние водим светски живот. Открито говорим това, което мислим. Докато привържениците на Гюлен крият онова, което всъщност мислят", казва преподавателят. Според него уволнението му няма нищо общо с членството в някаква терористична организация. През януари, заедно с още над 2000 турски учени, Кочак подписал една мирна петиция. В нея преподавателите призовават правителството да прекрати сраженията в кюрдските области и да започне преговори с обявената за терористична организация Кюрдска работническа партия.

"Седмици и месеци наред от Югоизточна Турция пристигаха ужасяващи кадри. Най-драматични бяха снимките на жени и деца. Например на онова дете, което не можели да погребат и затова го сложили във фризера. Чувствахме се безпомощни. Не само аз, но и мнозина като мен. Накрая се събрахме учени, единомишленици, говорихме и стигнахме до заключението, че не искаме да носим вина за това. И подписахме призива".

Кочак смята, че тъкмо това е истинската причина за уволнението му. И още, че правителството се опитва да установи все по-строг контрол над образованието и научната дейност.

Няколко хиляди души излязоха по улиците на Истанбул в началото на септември, за да демонстрират срещу опита за преврат. Но и да заявят ясно, че чистките на правителството минават всяка мяра.

В този момент Кочак вече знае, че уволнението му от държавна служба е неизбежно. В началото е доста плах. Но когато се качва на сцената, добива кураж и не се бои от ясните думи.

"Показаха ни документите от разследването и попитаха дали вече не съжаляваме за действията си. Но нима е редно да умират деца, жени и воиници. Трябва ли да съжаляваме, че сме против това? Не! Ние със сигурност не съжаляваме за нищо", категоричен е Кочак.

Председателят на кюрдската Народнодемократична партия Селахатин Демиртаж също участва в демонстрацията. "Позорно е, че правителството приравнява преподавателите с превратаджиите и ги уволнява от работа, само защото са подписали една декларация", смята той.

Йотингер: Турция няма да влезе в ЕС докато Ердоган е президент

Кочак казва, че не съжалява за нищо. Според него правителството няма никакво основание да слага в един кюп преподавателите и поддръжниците на Гюлен. Той се бои обаче,
че може да стане по-лошо. "Може би това е само началото на ужасния път, който ще трябва да извървим. С декрета си правителството просто иска да унищожи цялата опозиция".

Управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция не пожела да се произнесе за причините за уволнението на преподавателите.