ЕС може да замрази преговорите за членство с Турция
ЕС може да замрази преговорите за членство с Турция / БГНЕС, архив

Европейският съюз може да замрази преговорите с Турция за членство в общността. Това заяви дипломатичен източник на ТАСС от Европейския парламент. "Брюксел може в скоро време да замрази преговорите с Анкара по присъединяването на Турция в ЕС", заяви той.

Турция ще оспори всички условия по Лозанския договор

Според дипломата до следващата среща на върха на ЕС в отношенията между Брюксел и Анкара "ще имат ново развитие". "Не знаем какво може да стане за този месец в ЕС и Турция, но развитието ще бъде еднозначно. Ако нещо не се промени към по-добро, то е възможно на срещата през декември да бъде взето политическо решение за замразяване на преговорите", поясни източникът.

В същото време председателят на Европейската народна партия (ЕНП) в Европарламента Манфред Вебер заяви, че ЕП ще настоява за незабавното замразяване на преговорите с Анкара.

Ердоган: Търпението ни се изчерпва, Турция чака 53 години пред вратите на ЕС

"Нашият сигнал спрямо Турция е ясен - преговорите за присъединяване трябва да бъдат замразени незабавно", каза той по време на днешната пленарна сесия на законодателния орган в Страсбург.

По думите му тази позиция се подкрепя и от други партии в парламента. Критично спрямо Турция се изказа и върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини, според която, ако Турция върне отново смъртното наказание, това ще означава, че тя не иска да стане член на общността.

Източник: БГНЕС