В Страсбург обсъждат замразяване на преговорите с Турция за членство в ЕС
В Страсбург обсъждат замразяване на преговорите с Турция за членство в ЕС / Guliver/Getty Images

Европейският парламент ще обсъди на сесията си в Страсбург тази седмица възможността за замразяването на преговорите с Турция за членство в ЕС.

Двете най-големи парламентарни групи - на Европейската народна партия и на социалистите и демократите, миналата седмица изразиха мнение, че преговорите трябва да бъдат прекъснати. Темата ще бъде обсъдена във вторник - 22 ноември, а резолюцията ще бъде приета в четвъртък.

Ердоган: Търпението ни се изчерпва, Турция чака 53 години пред вратите на ЕС

Основна тема в ноемврийската сесия на ЕП ще бъде развитието на европейската отбрана. Довечера евродепутатите ще се запознаят с доклад, в който се призовава за обособяването на парламентарна комисия по отбрана, както и за Съвет на ЕС по отбраната. В документа се пояснява, че НАТО трябва да остане основата на съвместната отбрана в Европа, но и че политическите приоритети на пакта и на общността може невинаги да съвпадат.

Отбелязва се, че САЩ се пренасочват към Азия, което допълнително би повлияло на досегашната трансатлантическа отбранителна политика. ЕС следва да поеме по-голяма отговорност по отношение на кризите, свързани със сигурността у преките съседи, пише в документа. ЕП настоява за съгласуваност на усилията на ЕС и НАТО, за допълване и взаимно подсилване на двете организации.

Турция отново заплаши ЕС с мигрантите

Във вторник и сряда ЕП ще обсъди доклад за противодействие на пропагандата срещу ЕС, създавана от и чрез Русия и "Ислямска държава". В документа е записано, че враждебната пропаганда използва различни похвати, често съобразени с профилите на отделните държави от общността, за да бъде истината изопачена, за да се предизвика съмнение, разделение и стратегически разрив между ЕС и неговите партньори от Северна Америка, за да се спре процесът на взимане на решения, за да бъдат оклеветени общностните институции.

Вървят ли Турция и ЕС към сближаване на позициите?

В документа е записано, че Москва финансира политически партии и други организации в ЕС, за да предизвика политическо разединение, включително чрез пряка пропаганда срещу отделни журналисти, политици и граждани.

Източник: БТА