Шулц: Ако Турция възобнови смъртното наказание - край на преговорите за членство в ЕС
Шулц: Ако Турция възобнови смъртното наказание - край на преговорите за членство в ЕС / Guliver/Getty Images

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заплаши Турция, че ако възобнови смъртното наказание, това ще означава край на преговорите за членство в ЕС.

Анкара вече не е категорична за връщане на смъртното наказание

В интервю пред „Билд ам Зонтаг" Шулц допълни, че се надява да не се стигне до там: "Ако скъсаме отношенията с Турция, няма да имаме повече възможности да помагаме на опозицията и затворниците. Ето защо аз съм за продължаване на диалога."

Светът се обяви срещу връщането на смъртното наказание в Турция

След като турските власти арестуваха политици от опозицията и журналисти Шулц заплаши Турция с наказателни мерки: „В ЕС трябва да помислим какви икономически мерки можем да вземем. До края на годината трябва да бъде реформиран митническият съюз, на който и Турция е член. Не мога да си представя, че след тази вълна от арести на депутати от опозицията и журналисти ще можем да разширим митническия съюз".

Победата на Тръмп: Светът няма да свърши, но ще стане малко по-смахнат

В интервюто Шулц се спря и на рестартирането на отношенията между Европа и новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп и изрази надежда за нов шанс. Въпреки че Шулц беше сред хората, смятащи Тръмп за опасен, сега той изрази следното мнение: „Предизборната кампания вече приключи.Тръмп сега е избран за президент на Съединените американски щати и спечели уважението, което придружава този пост. Президентът Тръмп ще бъде различен от борещия се за поста Тръмп."

Източник: БГНЕС