Вървят ли Турция и ЕС към сближаване на позициите?
Вървят ли Турция и ЕС към сближаване на позициите? / БГНЕС, архив

Между Турция и ЕС се забеляза консенсус за засилване на сътрудничеството. Министрите на външните работи на ЕС се срещнаха в Братислава с турския министър по въпросите на Европейския съюз Йомер Челик, за да рестартират обтегнатите отношения след седмици на взаимна конфронтация в публичното пространство след опита за преврат в южната ни съседка.

„На срещата се забеляза консенсус за засилване на сътрудничеството между Турция и ЕС", заяви след срещата Челик, цитиран от БГНЕС.

Юнкер: Все още е възможно въвеждане на безвизов режим с Турция

Все пак той беше твърд в позицията си, че Турция ще се откаже от какъвто и да е нов механизъм в борбата с миграционната криза, ако Евросъюзът не отмени визите за турски граждани.

"Без визова либерализация Турция няма да участва в никакъв нов механизъм на ЕС", посочи Челик, като добави, че и пълното изпълнение на споразумение за реадмисия с ЕС е невъзможно без отмяната на визите.

Според турския министър отношенията на Турция и Евросъюза не трябва да се ограничават в борбата с тероризма и незаконната миграция. Те трябва да се основават на по-положителен дневен ред.

Турция иска да се види в ЕС до 2023-а

Междувременно върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини заяви, че Турция се е съгласила да продължи да прилага споразумението с ЕС за мигрантите и че двете страни ще продължат да работят по въпроса за либерализирането на визите, предава Reuters.

Също така германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер е съобщил, че неговият турски колега Мевлют Чавушоглу ще посети Страсбург следващата седмица, за да обсъди възможната роля на Европейския съвет при подготовката на съдебните разследвания след опита за преврат.

Щайнмайер освен това е подчертал, че Германия е застанала зад Турция след преврата и уважава турския народ, който се противопостави на опита за смяна на властта. Той е допълнил, че може би в германските изказвания е липсвала съпричастността, която от Анкара са очаквали.