/ iStock/Getty Images
Европейският парламент ще гласува състава на новата Европейска комисия, начело с Урсула фон дер Лайен, на 27 ноември.

През следващите пет години Европа ще бъде изправена пред много проблеми - от предоставянето на дългосрочни решения по миграцията и предоставянето на убежище до това да играе водеща роля в света в борбата с климатичните изменения.

Съветът на ЕС одобри новия състав на Европейската комисия


"Европейският парламент, който е избран пряко от европейските граждани, ще търси отговорност от Комисията и ще гарантира, че тя изпълнява обещанията си", заяви председателят на ЕП Давид Сасоли.

След обмен на мнения с тримата кандидати за изпълнителни заместник-председатели на ЕК Франс Тимерманс, Маргрете Вестегер и Валдис Домбровскис Председателският съвет на Парламента проведе последната си оценка на изслушванията на всички кандидати за комисари. След анализ на писмата за оценка от отговорните комисии и препоръката на Съвета на председателите на комисии Председателският съвет даде своята зелена светлина и обяви изслушванията за официално приключени.

Гласуването в Парламента ще се състои на 27 ноември на обяд, след като новоизбраният председател Урсула фон дер Лайен представи колегията на членовете на Комисията и тяхната програма. 
БГНЕС