Ентропа не е подготвена от художници от всички страни в ЕС
Ентропа не е подготвена от художници от всички страни в ЕС / снимкa: DarikNews

Подготвената за откриване в сградата "Юстус Липсиус" на Съвета на Европейския съюз изложба "Ентропа" не е дело на художници от всичките 27 страни от Съюза, както е записано в споразумението за изготвянето й. Това се посочва в разпространена тази вечер декларация на чешкия вицепремиер Алесандър Вондра, който отговаря за европейските въпроси.

Бях неприятно изненадан да науча, че създателят на "Ентропа" е Давид Черни и че изложбата не е подготвена от 27 художници, представящи 27-те страни в Европейския съюз. В договора ясно е записано, че това трябва да е общ проект, включващ художници от всичките 27 страни в Европейския съюз, се посочва в декларацията.

Давид Черни носи пълна отговорност за неизпълнението на тази задача и поетите обещания. В тази обстановка обмисляме какви стъпки да бъдат предприети. Повече информация по проблема ще бъде публикувана на 15 януари, отбелязва чешкият вицепремиер. На 15 януари е планирано официалното откриване на изложбата, ако въобще бъде открита при тези обстоятелства. Според близки до Европейския съюз наблюдатели, случаят е безпрецедентен.

България настоя за незабавното махане на макета на нашата страна, който я представя като тоалетна. Дарик цял ден се опитваше да се свърже с българската авторка Елена Жебелова, която е автор на макета. Оказа се, че най-вероятно става дума за несъществуващ човек.