Екоактивисти заплашиха да блокират лондонското метро като продължение на протеста им срещу бездействието по въпроса за климатичните промени, предаде ДПА.

БГНЕС

Групата "Бунт срещу унищожаването на природата" (Extinction Rebellion или XR) започна демонстрациите си в понеделник на знакови места, включително на площада пред парламента, моста Ватерло и Оксфорд Съркъс. Според полицията са били засегнати около 500 000 души, а 56 автобусни линии за били спрени.

БГНЕС

"На 17 април XR ненасилствено ще прекъсне работата на метрополитена, за да подчертае извънредното състояние с екологичния колапс", каза групата в изявление.

"Искрено се извиняваме на всички, които можe да пострадат като последица от това прекъсване. При всякакви други обстоятелства, дори не бихме си помислили да прекъсваме работата на метрополитена, но това е извънредна ситуация . . . блокирането на икономиката е нужно, за да накараме правителството да седне на масата на преговорите по нашите искания", казаха екоактивистите.

Не се знае как групата ще блокира метрото в британската столица.

Във вторник кметът на Лондон, Садик Хан заяви, че споделя "въодушевлението" на протестиращите и е "твърд поддръжник на правото на мирен протест". В същото време Хан каза, че е "изключително обезпокоен" от плановете за прекъсването на работата на подземната железница, и добави, че е "от ключово значение да се даде достъп на повече хора до обществения транспорт . . . ако искаме да се справим с екологичните проблеми".
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

'Glued on' . . . . . #extinctionrebellion #xrlondon #London #internationalrebellion

A post shared by Rich22222 Photography London (@rich22222) on

"Една такава атака срещу обществения транспорт само ще навреди на каузата на всички борещи се срещу климатичните промени, както и ще изложи на риск безопасността на лондончани, и умолявам всеки решил да направи това да си помисли отново", призова кметът на Лондон.
Полицията съобщи, че до снощи е задържала 209 души във връзка с протеста.

Групата "Бунт срещу унищожаването на природата" планира двуседмични протести във Великобритания и 32 други страни.
БТА