ЕК одобри исканата от България допълнителна помощ за справяне с бежанската криза
ЕК одобри исканата от България допълнителна помощ за справяне с бежанската криза / Министерски съвет

Европейската комисия одобри искането на България за спешна помощ и отпусна 108 милиона евро за управление на границите и справяне с бежанския поток.

Решението следва изявлението на председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер в края на срещата на 27-те държавни и правителствени ръководители от ЕС в Братислава и е в резултат на постоянните контакти на ЕК с българските власти през последните месеци, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

ЕС дава милиони на България за справяне с миграционната криза

"От самото начало Комисията подкрепя всички страни членки, за да се справят с бежанската криза, и България не е изключение. Оценяваме високо усилията и ангажимента на българските власти в работата им по управление на външната граница на Европейския съюз. Бързото обработване на молбата на българските власти показва, че сме готови да отпуснем допълнителна помощ, когато тя е необходима, и че България, като външна граница, получава пълната ни подкрепа. Външната граница на една страна членка е външна граница на целия Европейски съюз", коментира Димитрис Аврамопулос, комисар за миграцията и вътрешните работи.

Средствата ще бъдат използвани, за да се подкрепи управлението на бежанските потоци, да се подобри капацитета на службите, които работят с бежанци и да се засилят наблюдението и контрола по границата.

ЕС изпраща 200 граничари и 50 автомобила за охрана на границата ни

Комисията ще продължи и с бързата оценка на получено от България допълнително заявление за спешна помощ в размер на още 52 млн. евро.

Европейската комисията и агенциите на ЕС вече оказват финансова и оперативна помощ на България. Общо 173 служители по линия на Фронтекс са в България след искане за помощ от страна на българските власти, подадено в края на юли.

Както председателят Жан-Клод Юнкер обяви в речта си за състоянието на Съюза на 14 септември, Комисията, заедно с Фронтекс и страните членки, работи да осигури поне 200 допълнителни граничари и най-малко 50 нови патрулни коли за охрана на границите от октомври.

Фронтекс разположи допълнителни сили по границите ни с Турция и Сърбия

До момента Комисията е одобрила 12 млн. евро спешна допълнителна помощ за България за справяне с бежанската криза. Те са насочени към осигуряване на подслон, храна и лекарства на пристигащите бежанци, както и екипировка на българските гранични полицаи.

В допълнение страната има достъп до 91 млн. евро за миграция и опазване на външните граници на ЕС за периода 2014-2020 г.