ЕС дава милиони на България за справяне с миграционната криза
ЕС дава милиони на България за справяне с миграционната криза / БГНЕС

Европейският съюз ще предостави 160 млн. евро на България за управление на границите и преодоляване на миграционната криза. Това обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след заседанието на Европейския съвет в Братислава, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Помощта за страната ни се очаква да бъде изплатена на два транша.

ЕК одобри поисканата от Борисов финансова помощ за справяне с бежанската криза

"България няма да бъде оставена сама и това е благодарение на многобройните интервенции на българския премиер. По време на разговорите днес Европейският съвет реши 108 млн. евро да бъдат отпуснати за нуждите на България. Целта ни е тази сума да достигне 160 млн. евро, каквото е искането на българския премиер Бойко Борисов. Следващите дни и седмица ще направим необходимото, ще намерим механизмите, за да намерим тези средства", подчерта председателят на ЕК.

Борисов: В Братислава ще поискаме 160 млн. евро

"През последните седмици дискутираме непрестанно ситуацията с българския премиер и какво трябва да се направи. Коментирах и в сряда по време на речта ми, че за Българи трябва да бъдат изпратени 200 офицери на Фронтекс и също така да бъдат осигурени веднага пари за коли, които са необходими за охрана на границата", каза още Юнкер.

ЕС дава милиони на България за справяне с миграционната криза
netinfo

Премиерът Борисов благодари за подкрепата на колегите му в Европейския съвет и посочи, че това е категорична оценка за добрата работа България. "Не мога да си спомня досега страната ни да е посочвана с отделно решение и целево да се направи нещо за България. Доволен съм от желанието и амбициозността на всички нас да се отговори на популизма и национализма", посочи министър-председателят.

Според него няма по-добро място за живеене от Европа. "Днес видях в колегите желание и амбиция в Европа да става още по-добре. България е пример, че след като посочихме проблема, може и бързо да действа Европейската комисия", каза той.

ЕС изпраща 200 граничари и 50 автомобила за охрана на границата ни

Премиерът Борисов посочи, че страната ни разполага с финансови възможности да осигури техника, но по-важна е европейската солидарност и оценката на колегите. "Днес чешкият премиер Бохуслав Соботка каза, че иска във всяко публично изказване на колегите, което ще направят, да се посочи, че заради добрата работа България ще бъде поощрявана. Това е оценка за работата ни", заяви още премиерът.

ЕС дава милиони на България за справяне с миграционната криза
netinfo