ЕК иска да намали бюрокрацията при смяна на автомобилните номера
ЕК иска да намали бюрокрацията при смяна на автомобилните номера / снимка: DarikNews.bg, архив

Смяната на автомобилните номера от една страна членка на ЕС в друга е твърде усложнена, обяви Европейската комисия, предлагайки реформа на националните системи за регистрация на автомобили, предаде ДПА.

В момента отмяната на регистрацията на автомобил, камион или автобус в една страна от ЕС и регистрирането му в друга отнема около пет седмици и струва средно 400 евро (525 долара), посочва в съобщение Еврокомисията.

В Белгия регистрацията на превозно средство от друга държава членка на ЕС изисква посещение в най-малко четири различни служби - митница, застрахователна компания, център за технически преглед и контролни органи по автомобилния транспорт - както и сертификат от производителя.

При новата система "по-голямата част от документацията и физическия контрол ще бъде премахната. Службите за регистрация на автомобили ще получават техническата информация директно от колегите си в другата страна от ЕС", обещава ЕК.

Също така ще бъдат въведени временни номера в целия ЕС за улеснение на хората, желаещи да си купят кола в чужбина - където може да е по-евтино - и след това да я регистрират в собствената си страна, посочва БТА.

Освен това на компаниите за отдаване на коли под наем вече няма да им се налага да пререгистрират автопарка си, когато го местят зад граница, което ще им спести милиони евро и вероятно ще доведе до спад на цените на автомобилите под наем, посочи комисията.

Всяка година се налага да бъдат сменяни номерата на около 3,5 милиона превозни средства при прехвърлянето им от една страна от ЕС в друга, е изчислила комисията.

Днешните предложения - част от подновена инициатива за разширяване на вътрешния пазар като начин за стимулиране на слабата икономика на ЕС - подлежат на одобрение от правителствата на страните членки и Европейския парламент - процес, който обикновено отнема поне една година, уточнява ДПА.