Една пета от жертвите на убийства по света са деца и юноши
Една пета от жертвите на убийства по света са деца и юноши / снимка: БГНЕС

Доклад на УНИЦЕФ показва, че насилието над деца - физическо, сексуално и емоционално - е достигнало по света стряскащо висока степен и насочва вниманието към нагласите, които го поддържат и оправдават, запазвайки го "скрито пред очите", се казва в съобщението до медиите на УНИЦЕФ България.

"Това са неудобни факти - нито едно правителство или родител няма да иска да ги види", каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк. "Но ако не се изправим срещу реалността, която ни представя тази разтърсваща статистика - живота на едно дете, чието право на безопасно, защитено детство е било нарушено, ние никога няма да променим нагласата, че насилието срещу деца е нормално и допустимо. А то не е", подчерта Лейк.

Докладът на УНИЦЕФ "Скрити пред очите ни" съдържа най-новите статистически данни за насилието над деца, събрани в 190 държави на местата, където децата трябва да бъдат в безопасност: техните общности, училища и домове. Документът представя трайните, често предавани от поколение на поколение последици от насилието и установява, че за подложените на насилие деца е по-вероятно да станат безработни, да живеят в бедност и да бъдат агресивни към другите. Авторите отбелязват, че данните са получени само от лица, които са били в състояние и са искали да отговорят, и следователно представят минимални данни.

Основните изводи

- Сексуално насилие: Около 120 милиона момичета под 20-годишна възраст в световен мащаб (около 1 на 10) са били подложени на принудителен сексуален контакт или други принудителни сексуални действия. Всяко трето подрастващо момичета на възраст от 15 до 19 години - в световен мащаб това са 84 милиона - е било жертва на емоционално, физическо или сексуално насилие, извършено от техните съпрузи или партньори. Разпространението на насилие от партньор е 70% или по-високо в Демократична република Конго и Екваториална Гвинея, и около 50% в Уганда, Обединена република Танзания и Зимбабве. В Швейцария, национално проучване на момичета и момчета на възраст от 15 до 17 години през 2009 установи, че 22% и съответно 8% са преживели поне един случай на сексуално насилие, включващо физически контакт. Най-честата форма на сексуално насилие и за двата пола е насилието в интернет.

- Убийства: Една пета от жертвите на убийства по света са деца и юноши под 20-годишна възраст, което е около 95 000 смъртни случая през 2012 г. Убийство е водеща причина за смъртта сред момчета и мъже между 10 и 19 години в Панама, Венецуела, Салвадор, Тринидад и Тобаго, Бразилия, Гватемала и Колумбия. Нигерия е с най-големия брой на убити деца - 13 000. Сред страните в Западна Европа и Северна Америка, Съединените щати имат най-висок процент убийства.

- Тормоз: Малко повече от един на трима ученици на възраст между 13 и 15 години в световен мащаб са редовно обект на тормоз в училищe. В Самоа съотношението е почти 3 на 4. Почти една трета от учениците от 11 до 15 години в Европа и Северна Америка казват, че са тормозили други, в Латвия и Румъния близо 6 от 10 признават, че тормозят други.

- Дисциплиниране чрез насилие: Около 17% от децата в 58 страни са обект на тежки форми на физическо наказание (удари по главата, ушите или лицето или силно и многократно удряне). Над 40% от деца от 2 до 14 години са обект на тежко физическо наказание в Чад, Египет и Йемен. В световен мащаб 3 от 10 възрастни вярват, че физическите наказания са необходими, за да се отгледат децата добре. В Свазиленд 82% казват, че физическо наказание е необходимо.

- Отношение към насилието: Близо половината от всички момичета на възраст от 15 до 19 години, в световен мащаб - около 126 милиона, считат че понякога е оправдано съпругът да удря или бие жена си. Процентът нараства до 80% или повече в Афганистан, Гвинея, Йордания, Мали и Източен Тимор. В 28 от 60 страни с данни за двата пола по-голяма част от момичетата, отколкото момчетата, смятат, че биенето на жената понякога е оправдано. В Камбоджа, Монголия, Пакистан, Руанда и Сенегал два пъти повече момичета от момчета мислят, че понякога е оправдано съпругът да удря жена си. Данните от 30 страни показват, че около 7 от всеки 10 момичета на възраст от 15 до 19 години, които са били жертви на физическо и/или сексуално насилие, никога не са потърсили помощ: мнозина казаха, че не са смятали, че това е било злоупотреба или не са го възприели като проблем. УНИЦЕФ посочва шест стратегии, които да помогнат на обществото като цяло, от семейства до правителства, за предотвратяване и намаляване на насилието срещу деца. Те включват: подкрепа на родителите и запознаване на децата с житейски умения, промяна на нагласите, укрепване на съдебните, наказателни и социални системи и услуги, както и генериране на доказателства и осведоменост за насилието и неговата човешка и социално-икономическа цена, за да се променят нагласите и нормите.