/ ThinkStock/Getty Images
Евробанкнотите не представляват особен риск за заразяване с коронавирус при докосване. Това изявление направи известният италиански икономист, член на Изпълнителния комитет на Европейската централна банка Фабио Панета, съобщи вестник Il Messaggero.

Панета представи резултатите от редица независими проучвания на европейските лаборатории, според които коронавирусът оцелява много по-добре на плоски повърхности, изработени от стомана и метал, отколкото на порест материал на базата на памук. Той припомни също, че евробанкнотите са отпечатани върху чиста хартия от памучни влакна.

"Въз основа на съвкупността от наличните данни може да се каже, че банкнотите не представляват особен риск от гледна точка на инфекцията, особено в сравнение с други предмети от други материали, на повърхността на които вирусът оцелява много по-дълго", казва Панета, цитиран от изданието.

Експертът посочва, че коронавирусът издържа на други повърхности от "10 до 100 пъти" по-дълго, отколкото на евробанкнотите. По-рано беше съобщено, че коронавирусът може да се запази на различни повърхности, включително пластмаса и асфалт от три до четири дни. Данните за температурите, които унищожават вируса все още противоречиви.
БГНЕС