/ Gulliver/Getty Images
Канадският премиер Джъстин Трюдо направи промени в правителството, предаде Асошиейтед прес.

За нов министър на външните работи е назначен бившият астронавт Марк Гарно, който оглавяваше министерството на транспорта. Досегашният външен министър Франсоа-Филип Шампан, който зае поста през ноември 2019 г., ще застане начело на министерството на иновациите, науката и промишлеността. Омар Алгабра става транспортен министър.

Промените бяха направени на фона на евентуалните предсрочни парламентарни избори в Канада напролет, отбелязва АП.

Досегашният министър на иновациите, науката и промишлеността Навдийп Бейнс реши да не се кандидатира на следващите избори. Трюдо преди е изразявал мнение, че по-важните длъжности в правителството трябва да бъдат заемани от хора, които имат желание да работят по-дългосрочно и биха могли да убедят гласоподавателите да подкрепят програмата на кабинета на следващите избори, припомня АП.

Трюдо беше преизбран след изборите в Канада през 2019 г., но оттогава не разполага със самостоятелно парламентарно мнозинство и за да остане на власт, се налага да разчита на поне една от опозиционните формации. Според анализатори е възможно заради спорове около приемането на новия федерален бюджет да се стигне до предсрочни парламентарни избори напролет.
БТА