Джулиан Асандж твърди, че бил изтезаван в британски затвор
Джулиан Асандж твърди, че бил изтезаван в британски затвор / БГНЕС

Основателят на организацията "Уикилийкс" Джулиан Асандж заяви, че е бил незаконно задържан и подлаган на изтезания в британски затвор, преди да се укрие в посолството на Еквадор. Той говори на пресконференция в еквадорското посолство в Лондон, когато се навършиха две години, откакто се намира в дипломатическата мисия, предаде ИТАР-ТАСС.

Според Асандж той е бил държан "пет денонощия, без да му се повдига обвинение, в британски затвор". Бил е изтезаван, включително "с електрически ток". "Бях много зле със здравето", каза Асандж.

Той разказа, че майка му и децата му са започнали да получават анонимни заплахи. Някои от роднините му са били принудени да сменят имената и местожителството си. По-рано в. "Дейли мейл" съобщи, че Асандж има 4 деца от различни жени, в момента на възраст от 3 до 23 години, напомня агенцията.

Австралиецът подчерта, че няма намерение да напусне еквадорското посолство, тъй като според адвокатите му в подобен случай "има сериозен риск да бъде екстрадиран в САЩ".

Британски полицаи денонощно дежурят край сградата вече от две години, готови да арестуват основателя на "Уикилийкс", за да го пратят в Швеция, където е заподозрян в сексуални престъпления. Асандж смята, че шведските власти може да го екстрадират в САЩ, където го заплашва смъртно наказание за шпионаж, защото е публикувал секретна кореспонденция на Държавния департамент.

Еквадорският външен министър Рикардо Патиньо, участвал в брифинга чрез видеовръзка, увери, че Асандж може да живее в посолството, докогато пожелае. "Ще браним Джулиан Асандж, колкото е необходимо и докогато пожелае самият Джулиан", каза министърът.

Основателят на "Уикилийкс" разказа, че в стаята си в посолството гледа мачове от световното футболно първенство и стиска палци за националите на Еквадор.

Източник: БТА