Борис Джонсън
Борис Джонсън / Gulliver/Getty Images
Британският премиер Борис Джонсън обяви вчера, че ще наложи по-строги ограничения върху района на град Манчестър в Северна Англия, въпреки че не успя да постигне договореност за финансова подкрепа с местните лидери, предаде Ройтерс.

Великобритания - най-тежко пострадалата европейска държава през пандемията от COVID-19 с близо 44 000 починали, сега преживява втора вълна на болестта и вчера регистрира 21 331 нови случаи и 241 починали.

Нови и много строги ограничения в Лондон заради коронавируса

Джонсън устоява на натиска за налагане на втора национална карантина, опасявайки се от катастрофални икономически последици и вместо това се стреми да приложи локализирана стратегия за налагане на ограничения в огнища на зараза.

Срещу плана се обявиха лидери от Северна Англия, където са концентрирани най-сериозните от най-новите огнища на коронавирус.

Според местните власти, правителството не им осигурява достатъчно финансова подкрепа, за да се справят с по-строгите ограничения.
 


Джонсън едностранно наложи ограничения, които включват затваряне на пъбове, които не сервират храна, и предписание да не се пътува от и до региона, след като преговорите с местните лидери за доброволни мерки се провалиха.

"Тази вече, след като се запознах с предоставените ми данни, обявявам, че районът на Манчестър преминава към равнище на много висока тревога", заяви Джонсън на пресконференция. Той уточни, че ограниченията влизат в сила в петък и изрази съжаление за провала на преговорите. "Бихме имали по-добър шанс да победим вируса, ако работим заедно", заяви британският премиер.
БТА