Джо Байдън
Джо Байдън / БГНЕС
Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна в Берлин. Американският президент ще проведе разговори на високо равнище с лидерите на Германия, Великобритания и Франция относно войната в Украйна, съобщи „Киев Индипендънт“.

„Готови сме да поздравим стари приятели и да укрепим близкия си съюз, докато заедно защитаваме свободата и се противопоставяме на тиранията по света“, написа Байдън в социалната мрежа X.

Той ще проведе двустранни разговори с германския канцлер Олаф Шолц и президента Франк-Валтер Щайнмайер, след което ще проведе по-широка среща с други лидери.

Ситуацията на бойното поле в Украйна, траекторията на войната, начинът, по който съюзниците могат най-добре да подкрепят Украйна, ще бъдат предмет на разговор“, заяви високопоставен американски служител преди пътуването на Байдън.

Съществуват спекулации, както и опасения за това как президентските избори през следващия месец биха могли да повлияят на подкрепата на САЩ за Украйна.

Кандидатът за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп заяви, че ще „излезе“ от войната. От друга страна кандидатът на Демократическата партия и настоящ вицепрезидент Камала Харис обеща да запази помощта от САЩ.

Очакват се и дискусии по плана за победа на Украйна, който президентът Володимир Зеленски сподели при закрити врати със съюзниците през последните седмици и оповести на 16 октомври.

Един от основните принципи на плана е безусловна покана към Украйна да се присъедини към НАТО. Въпреки че западните лидери неведнъж са заявявали, че Киев ще стане член на алианса в някакъв момент, конкретен график за присъединяването ѝ не е бил публично изяснен.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС