/ /Getty Images
Президентът на САЩ Джо Байдън гласува предсрочно на президентските избори в страната, предаде Ройтерс. Той пусна бюлетина в Ню Касъл в щата Делауер, недалеч от неговата частна резиденция. Байдън  гласува за кандидата на Демократическата партия за президент Камала Харис.

Действащият държавен глава се отказа от кандидатурата си за преизбиране през юли и отстъпи кандидатското място на своята вицепрезидентка Харис.

За да упражни правото си на глас, Байдън трябваше да изчака на опашка като всеки обикновен гражданин, отбелязват Асошиейтед прес и Франс прес. Докато чакаше на опашка в избирателната секция, за да пусне бюлетината си, Байдън разговаря с други гласоподаватели и дори помогна да бъде избутана напред инвалидната количка на жена, която чакаше преди него реда си да гласува. Байдън стоя на опашката около 40 минути, преди да може да упражни правото си на глас гласува, предаде Асошиейтед прес. Когато дойде неговият ред, той връчи идентификационните си документи на член на секционната изборна комисия, който го накара да подпише формуляр и обяви: „Джоузеф Байдън гласува сега“.

След като излезе от секцията, Байдън бе запитан дали мисли, че демократите, в това число и Камала Харис, ще спечелят на изборите и Байдън заяви: „Мисля, че ние ще победим.
Предсрочното гласуване за изборите в САЩ в Делауер започна в събота.

След като гласува Байдън разкритикува и това, че милиардерът Илон Мъск, който подкрепя Доналд Тръмп, раздава пари на гласоподаватели за президентските избори. Байнън определи това като напълно неуместно, предаде Ройтерс.

Мъск, който дари милиони за кампанията на Тръмп срещу Камала Харис, контролира и комитет за политическо действия и обеща да даде 1 милион долара дневно на регистрирани гласоподаватели, които подпишат неговата онлайн петиция в подкрепа на Тръмп.

Пред репортери, след като гласува, Байдън заяви още, че помощта на Северна Корея за Русия в Украйна е „много опасна“.

Генералният секретар на НАТО Марк Рюте потвърди днес, че в Русия има севернокорейски военни и че военни части са разположени в граничен район, припомня агенцията.
След като гласува днес Байдън заяви и, че войната в Газа трябва да спре, предаде Франс прес.

"Нуждаем се от прекратяване на огъня. Трябва да спрем тази война. Тя трябва да спре, тя трябва да спре, тя трябва да спре“, заяви Байдън. Той добави, че ще анализира резултата от настоящите усилия за постигане на прекратяване на огъня след отправено от Египет предложение за примирие за два дни в палестинските територии, което се смята за първа стъпка към пълно прекратяване на огъня.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Габриела Големанска, Божидар Колев/БТА